12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăSportLocuitorii Republicii Moldova vor putea obtine si cetatenie rusa

Locuitorii Republicii Moldova vor putea obtine si cetatenie rusa

Cetatenii Republicii Moldova vor putea obtine cetatenia altor state in conditii legale, iar rezidentii straini vor putea deveni cetateni ai Republicii Moldova fara a renunta la cetatenia tarilor din care provin. Aceste masuri sint continute in amendamentul constitutional votat joi, in prima lectura, de majoritatea absoluta a parlamentarilor moldoveni, cu exceptia a trei deputati care au votat impotriva.

Mircea Geoana saluta decizia parlamentului moldovean privind dubla cetatenie

Ministrul de externe, Mircea Geoana, a salutat ieri decizia luata de Parlamentul de la Chisinau privind dubla cetatenie, apreciind ca aprobarea in prima lectura a amendamentului constitutional in acest sens reprezinta un pas intr-o directie pozitiva. Geoana a precizat ca autoritatile romane asteapta, in continuare, reflectarea acestei masuri si in planul altor acte normative, respectiv legi organice, adoptate de Parlamentul Republicii Moldova. „Intentionam sa acordam acestui subiect intreaga importanta pe care o merita si nu excludem ca, in cursul saptaminii viitoare, sa avem o discutie directa cu partea moldoveana, poate la Consiliul Europei, cerind elemente suplimentare din punct de vedere politic asupra acestui subiect“, a aratat Mircea Geoana.

Intrebat daca Romania ar putea avea in vedere o suspendare temporara a acordarii cetateniei romane pentru cetatenii din Republica Moldova in cazul in care se va inregistra un val de cereri, ministrul de externe a declarat ca relatia dintre Romania si Republica Moldova este atit de strinsa din punct de vedere interuman si atit de importanta din punct de vedere politic pentru Romania, incit astfel de situatii nu pot fi luate in calcul.

Seful diplomatiei romane a precizat ca ramine o preocupare, pentru anii urmatori, stabilirea liniei de separatie intre UE largita si NATO largit, pe granita de Est a Romaniei. Trebuie gasita o formula in ceea ce priveste libera circulatie si intarirea controlului la frontiere, care sa permita pastrarea unui contact cit mai „intim“ intre romanii dintr-o parte si alta a Prutului, a conchis Geoana.

Ghiorghi Prisacaru: „Decizia parlamentului este destinata moldovenilor care vor sa obtina cetatenia rusa, si nu pe cea romana“

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Ghiorghi Prisacaru, considera ca decizia privind acordarea dublei cetatenii luata de parlamentul moldovean printr-un amendament constitutional este doar „o simpla cosmetizare“, ca urmare a presiunilor exercitate de Consiliul Europei si de Uniunea Europeana, fiind de fapt destinata celor care vor sa obtina cetatenia rusa, si nu cea romana. Prisacaru a apreciat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca autoritatile din Republica Moldova au avut in vedere acordarea cetateniei duble pentru alte categorii de cetateni, nefiind vorba de cei care au cerut cetatenie romana.

„Se urmareste alinierea la o politica a CSI, promovata de Rusia si de celelalte tari membre si, probabil, favorizarea anumitor populatii, in orice caz nu a celei romane“, a spus Prisacaru. El a precizat ca restrictia aplicata cetatenilor Republicii Moldova privind obtinerea in conditii legale a cetateniei romane este in continuare in vigoare, printr-o lege organica din anul 2000, adoptata de parlamentul moldovean.

„Aceasta restrictie se mentine. Nu se mai face referire la articolul din Constitutie, ci se face referire la o lege organica privind cetatenia, care a fost adoptata in anul 2000 de Parlamentul de la Chisinau“, a spus Prisacaru. El a subliniat ca, potrivit acestei legi, se poate obtine dubla cetatenie doar daca exista un acord intre Guvernul Republicii Moldova si guvernul altui stat, in problema dublei cetatenii, acord care nu exista intre Romania si Republica Moldova. Prisacaru a precizat ca Romania a discutat cu autoritatile din Republica Moldova semnarea unui asemenea acord, dar ca partea moldoveana a solicitat furnizarea de date si dezvaluirea intregii liste a cetatenilor din Republica Moldova care au cerut dubla cetatenie. „Aceasta solicitare nu poate fi acceptata intrucit este contrara conventiilor internationale. Noi nu putem sa facem publica o lista a tuturor cetatenilor din Republica Moldova care au cerut cetatenia romana, mai ales ca unora dintre ei li s-au ridicat pasapoartele“, a spus senatorul Prisacaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS