20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportIar se dau tractoare subventionate!

Iar se dau tractoare subventionate!

Incepind cu 25 octombrie, a intrat in vigoare Ordinul 477/2002 al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor privind sprijinirea producatorilor pentru achizitionarea de masini agricole noi din productia interna.

Prin acest ordin, ministerul acorda din Fondul pentru dezvoltarea agriculturii o alocatie echivalenta cu 55% din pretul de achizitie al masinilor agricole noi, exclusiv tractoare si combine.

Beneficiarii acestui ordin sint proprietarii de terenuri agricole sau de animale, societatile agricole cu personalitate juridica sau asociatiile familiale constituite pe baza Legii 36/1994, institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare si invatamint cu profil agricol si concesionarii de terenuri.

Tractoarele de la Brasov nu pot fi achizitionate prin acest ordin

Alocatia de 55% din pretul de achizitionare (inclusiv TVA) se acorda pentru procurarea de masini, utilaje si instalatii pentru agricultura. Suma ce va sta la dispozitie pentru aplicarea acestui ordin este de 150 de miliarde de lei. Nu se pot achizitiona prin acest act normativ instalatii de irigat, tractoare de la Uzina din Brasov si combine de recoltat de la societatea din Bucuresti.

Recentul ordin al ministrului a fost mana cereasca pentru MAT SA Craiova, care are posibilitatea sa vinda ce a produs pe stoc pina acum. De altfel, in cele citeva zile de la aparitia acestui ordin, doi producatori agricoli din Dolj au si achizitionat doua tractoare „Zimbru“ de 180 CP de la MAT SA, care costa fiecare 1,6 miliarde de lei.

Nici tractoarele de 45 CP produse tot la aceasta uzina craioveana nu sint la indemina micilor producatori pentru ca pretul lor este de aproximativ 280 de milioane de lei. Pentru ca preturile utilajelor agricole sint foarte mari, micii producatori nu mai au acces la ele. Fara subventia statului nu se mai poate cumpara nici macar un plug. Din iulie, de cind a expirat precedentul ordin prin care se subventiona achizitia de tractoare si masini agricole, producatorul de tractoare si masini agricole din Craiova nu a reusit sa vinda nici un tractor.

Producatorii de masini agricole si dealerii autorizati ai acestora sint obligati sa mentina pretul masinilor agricole pe durata de aplicare a acestui ordin, dar nu i-a obligat nimeni sa nu mareasca preturile cu doar citeva zile sau saptamini inainte de intrarea in vigoare a actului normativ in discutie. Pe linga mentinerea pretului, producatorii si dealerii trebuie sa acorde garantie pe o perioada de 18 luni de la data livrarii masinilor si sa asigure piese de schimb pe o perioada de cel putin opt ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS