22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Stiri diverse

Hans-Jürgen Warnecke – Doctor Honoris Causa al Universitatii din Craiova

Universitatea din Craiova a acordat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului german Hans-Jürgen Warnecke, ieri, in Sala Albastra. Hans-Jürgen Warnecke a sustinut o disertatie despre „Robotica si tehnica viitorului“ si este considerat de catre specialisti ca fiind unul dintre cei mai importanti roboticieni din lume. Acordarea titlului a fost precedata de Conferinta Nationala de Robotica – organizata de Catedra de Mecatronica a Facultatii de Automatica, fireste, cu sprijinul Societatii de Robotica si al Academiei de Stiinte Tehnice – care a reunit specialisti din tara si strainatate. La decernare a participat conducerea Universitatii din Craiova, decanii tuturor facultatilor tehnice, specialisti si studenti.

(C.I.)

Frig in scolile din Panaghia, Salcuta si Calopar

In urma cu patru zile, conducerea ISJ Dolj a demarat o inspectie scolara la toate unitatile de invatamint din judet, obiectivul fiind evaluarea directorilor, si se va termina in 24 octombrie. Directorul ISJ Dolj sustine ca se au in vedere mai multe aspecte: reparatii si igienizari, precum si sumele alocate pentru acestea, aprovizionarea cu combustibil solid, rechizite, manuale, respectarea actiunii „Laptele si cornul“, verificarea situatiei corigentelor, managementul unitatilor scolare, conlucrarea conducerii scolilor cu primarii, parintii elevilor, comitetele de parinti etc. In doar citeva zile de inspectie, s-a constatat ca scolile din localitatile Panaghia, Salcuta si Calopar nu sint aprovizionate cu lemne. Aceste scoli fac parte din Programul de Reabilitare cu finantare de la Banca Mondiala, iar termenul limita de predare a lucrarilor este 30 noiembrie. In documentatie este prevazuta si asigurarea caldurii prin centrale termice proprii. Cum lemne nu sint, iar sperantele de aprovizionare sint mici, elevii impreuna cu profesorii lor ingheata „in dulcele stil clasic“. Cit priveste aparitia „centralelor termice proprii“ la sfirsitul lui noiembrie, elevilor si dascalilor le este teama ca promisiunea sa nu ramina in stadiul de promisiune.

(C.I.)

Tirg al creatorilor populari din judetul Olt

La Sectia de etnografie a Muzeului Judetean din Slatina a fost inaugurat ieri Tirgul anual al creatorilor populari din judetul Olt. Peste zece creatori si mesteri populari din judet si-au expus cu acest prilej creatiile care au acoperit o mare parte a artei populare in ceramica, tesut covoare oltenesti, sculptura in lemn, cojocarit, icoane pe lemn, oua incondeiate, cioplit in lemn si os etc. In acord cu spiritul momentului, cei prezenti la inaugurare, intre care s-au numarat si prefectul judetului, Marin Diaconescu, si presedintele consiliului judetean, Marin Ionica, au ciocnit cite un… ardei gras cu tuica (ardeiul fusese anterior golit de continutul de seminte) si au servit o portie de sarmalute si mamaliguta calde.

(M.M.)

Incepe stringerea maidanezilor din Severin

Actiunea de stringere a ciinilor maidanezi din Drobeta Turnu Severin a debutat ieri. Patrupedele vor fi duse in localitatea Schinteiesti, unde a fost amenajata o fosta cocina de porci. Proprietarii au un termen de 15 zile pentru a-si revendica animalele, altfel acestea vor fi eutanasiate. Peste 5.000 de ciini vagabonzi se afla, in prezent, pe strazile din Drobeta Turnu Severin.

(D.L.)

Judetul Mehedinti ar putea avea cinci parcuri industriale

In judetul Mehedinti ar putea fi infiintate cinci parcuri industriale, dintre care trei in Drobeta Turnu Severin si doua in Orsova. Asa au stabilit marti, la Prefectura Mehedinti, reprezentantii acestei institutii si cei ai primariilor Drobeta Turnu Severin, Orsova, Strehaia, Simian si Eselnita. „Pentru gasirea unor oportunitati de infiintare a unor parcuri industriale la Orsova, unul dintre acestea la santierul naval, vom face demersuri, in perioada imediat urmatoare“, a spus subprefectul Constantin Buliga. La nivelul municipiului Drobeta Turnu Severin, principalele zone unde ar urma sa fie infiintate parcuri industriale ar fi CILDRO-CELROM, ENERGOREPARATII-Hidrocentrala Portile de Fier I. Parcul industrial reprezinta o zona delimitata, in care se desfasoara activitati economice, de cercetare stiintifica si de dezvoltare tehnologica, in vederea valorificarii potentialului uman si material al zonei.

(F.L.)

Pompe cu insulina pentru copiii diabetici

Doi copii din judetul Dolj care sufera de diabet zaharat beneficiaza, incepind de ieri, de o metoda de tratament neutilizata pina acum in Romania: pompe cu insulina. „Aceasta metoda a fost implementata in tara noasta doar in trei centre medicale – Craiova, Cluj si Bucuresti – gratie actiunii de pionierat a unor medici din Germania. Primii pacienti care au beneficiat de pompele cu insulina sint un copil de sase ani si unul de 16 ani. Speram ca in viitor, numarul diabeticilor care vor utiliza aceasta metoda de tratament sa fie mult mai mare“, a spus dr. Maria Mota, sef Centru Clinic de diabet si nutritie din Dolj. In prezent, in judetul nostru, exista 100 de copii si tineri pina in 20 de ani care sufera de diabet.

(C.C)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS