13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăSportFunctionarii din Ministerul Muncii acuzati de coruptie au fost suspendati din functii

Functionarii din Ministerul Muncii acuzati de coruptie au fost suspendati din functii

Functionarii din Ministerul Muncii acuzati de coruptie au fost suspendati din functie pe durata cercetarilor, o decizie administrativa definitiva in privinta lor urmind sa fie luata dupa finalizarea anchetei, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul de resort, Marian Sirbu.

Totodata, Marian Sirbu a declarat ca isi va asuma raspunderea in momentul in care acuzatiile de coruptie prezentate in presa vor fi confirmate de organele de ancheta, evitind sa explice insa in ce mod va actiona in acest caz. „Am decis dizolvarea biroului de presa, functionarii acestui birou fiind suspendati din functie. De relatia cu presa se va ocupa, cel putin o saptamina, direct cabinetul ministrului. Am luat aceasta decizie deoarece angajatii Biroului de presa au gestionat prost relatia cu mass media pe durata scandalului“, a precizat ministrul.

Astfel, au fost suspendati din functii Viorel Razvan Purde – seful biroului de presa (la cererea acestuia), precum si ceilalti angajati ai Biroului de presa al ministerului. Sirbu a adaugat ca nu a luat nici o masura administrativa in cazul functionarilor acuzati de coruptie. Totusi, Corpul de control al ministrului muncii va declansa propria ancheta in acest caz, saptamina viitoare.

„Din punct de vedere juridic, nu putem sa luam nici o masura administrativa impotriva acestor functionari de vreme ce nu am primit, nici pina in prezent, o sesizare din partea organelor de ancheta. Nu putem lua decizii doar pentru niste speculatii, chiar daca au fost facute public, la televiziuni“, a precizat Sirbu.

Intrebat care a fost motivul pentru care Ministerul Muncii nu s-a adresat organelor de ancheta pentru pentru a cere informatii despre situatia functionarilor acuzati de coruptie, ministrul a raspuns ca o eventuala interventie ar fi fost interpretata ca o implicare a politicului in justitie.

„Eu am incredere in organele de ancheta. Din punctul meu de vedere, un simplu telefon sau o adresa trimisa Parchetului referitor la acest caz ar fi echivalentul unui trafic de influenta. Sa lasam justitia sa-si faca datoria“, a apreciat ministrul.

Ministrul a aratat ca nu are nici un fel de rezerve in a-si asuma raspunderea, in cazul in care functionarii vor fi dovediti vinovati. „O voi face fara ezitare. Insa, in acel moment, voi pune in balanta reforma pensiilor, promovarea noului cod al muncii, acordurile sociale incheiate cu sindicatele si celelalte performante realizate de minister sub conducerea mea. Dupa aceea vor lua o decizie. Din punct de vedere moral, orice ministru trebuie sa isi asume raspunderea politica“, a afirmat Sirbu, raspunzind intrebarilor mai multor jurnalisti legate de o eventuala demisie a sa, in cazul in care organele de ancheta vor dovedi coruptia functionarilor ministerului.

Marian Sirbu a tinut sa sublinieze faptul ca oamenii din jurul sau nu sint implicati in acest scandal. „Eu am incredere in toti functionarii, de la cel de la poarta si pina la consilierul meu personal. In clipa in care un subordonat m-a dezamagit, atunci el nu mai are ce cauta in minister“, a afirmat ministrul.

In acelasi timp, Marian Sirbu a apreciat ca scandalul mediatic prin care functionari ai ministerului sint acuzati de acte de coruptie are tente politice. „Spun asta deoarece acuzatorii au recunoscut in interventiile lor televizate ca nu i-au vazut niciodata pe cei nominalizati ca ar fi luat bani. Aceste acuzatii au fost insa asociate cu nume ale unor membri ai cabinetului meu, fara o baza reala, iar functionarii nu mai erau angajati ai Ministerului Muncii, ci ai ministerului condus de Marian Sirbu. Impresia mea este ca s-a urmarit denigrarea imaginii mele ca om politic“, este de parere ministrul, care nu a precizat din partea cui ar veni aceste presiuni.

Ministerul Public a informat miercuri ca procurorii din cadrul Parchetului Capitalei au inregistrat plingerea unei persoane care s-a autodenuntat ca ar fi dat o mie de dolari sefului Biroului de presa al Ministerului Muncii, printr-un intermediar, pentru un loc de munca in Portugalia.

Plingerea a fost initial inregistrata la politie, dar politistii si-au declinat competenta in favoarea Parchetului Capitalei. Potrivit sursei citate, din cercetarile prealabile efectuate, au rezultat indicii privind savirsirea infractiunilor de trafic de influenta de catre Ion Stroe si Nicolae Serban Mecu (sotul unei angajate din cadrul Biroului de presa al Ministerului Muncii) si a infractiunii de dare de mita de catre Florian Salceanu. Mai multe persoane au fost audiate pina in prezent in acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS