22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMuncile agricole si saracia - motive pentru care elevii abandoneaza scoala

Muncile agricole si saracia – motive pentru care elevii abandoneaza scoala

Muncile agricole si saracia sint principalele motive pentru care elevii abandoneaza scoala inainte de a termina cele opt clase obligatorii, a declarat ieri Adrian Stoica, directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare (SNEE), citind din rapoartele transmise de catre sefii inspectoratelor scolare judetene.

Primele informatii furnizate de inspectoratele scolare judetene confirma faptul ca, in general, elevii care au inceput clasa a opta si care nu au terminat-o provin din mediul rural si, in aceasta perioada, participa la muncile agricole, precum si din familii cu posibilitati materiale reduse.

Acestora li se adauga cei care au ramas corigenti sau care nu au promovat clasa a opta, precum si copiii de etnie roma care nu doresc sa-si continue pregatirea. Stoica a dat drept exemplu in acest sens judetul Bacau, unde s-au inscris in clasa a opta 11.487 de elevi, iar la ultima proba a examenului de capactitate au fost prezenti cu 2.335 mai putini.

In judetul Botosani, numarul elevilor inscrisi in clasa a opta a fost de 7.498, iar la sfirsitul ultimei probe a examenului de capacitate erau cu 1.612 mai putini.

In judetul Galati, erau 9.927 la inceputul anului scolar, iar la sfirsitul examenului de capacitate cu 1.160 mai putin. In judetul Iasi, s-au inscris 13.678 de elevi si au sustinut tot examenul de capacitate doar 10.998.

In judetul Covasna, din 3.186 de elevi inscrisi in clasa a opta au sustinut ultima proba doar 2.569 de elevi.

Directorul SNEE a precizat ca aproape un sfert dintre elevii inregistrati la inceputul anului in clasa a opta nu au sustinut examenul de capacitate.

Examenul de capacitate s-a incheiat ieri, cu ultima proba, la Limba si literatura materna. Si de aceasta data – la fel ca in cazul tuturor celorlalte probe – varianta de subiect extrasa de ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, a purtat cifra 5.

Dupa ce au fost scoase din urna doua subiecte (raminind doar trei variante), ministrul educatiei a extras si numarul de subiect pentru proba scrisa a examenului de absolvire a Scolii profesionale. De aceasta data, numarul extras a fost 1 (subiectul de la proba precedenta a fost tot cel cu numarul 5).

Conform graficului pentru examenul de capacitate, afisarea rezultatelor (ora 12.00) si depunerea contestatiilor (ora 18.00) sint programate pentru 21 iunie; rezolvarea contestatiilor – 22-23 iunie, iar anuntarea rezultatelor finale – 24 iunie. Candidatii care nu vor promova prima sesiune vor mai avea o a doua sansa la examenul din august.

Sesiunea a doua a capacitatii incepe cu inscrierea – 14-15 august; urmata de examenul la Limba romana – 19 august; examenul la Matematica – 20 august; examenul la Istorie/Geografie – 21 august; examenul la Limba materna – 22 august; afisarea rezultatelor (ora 12.00) si depunerea contestatiilor (ora 18.00) – 23 august; rezolvarea contestatiilor – 24-25 august; anuntarea rezultatelor finale – 16 august. Examenul de capacitate poate fi sustinut gratuit numai de doua ori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS