22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMagistratii au terminat judecarea dosarului privind mineriada din februarie 1999 de la Stoenesti

Magistratii au terminat judecarea dosarului privind mineriada din februarie 1999 de la Stoenesti

Magistratii Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti au terminat, ieri judecarea dosarului in care Miron Cozma, Romeo Beja, Sterian Ioan Casapu si Dorin Lois au fost trimisi in judecata pentru ca ar fi declansat mineriada din februarie 1999 de la Stoenesti.

Reprezentantul Parchetului a cerut judecatorilor condamnarea celor patru inculpati la pedepse cu inchisoarea, in timp avocatii liderilor sindicali, Antonie Iorgovan si Viorel Dumitrescu, au cerut achitarea clientilor lor intrucit faptele pentru care au fost trimisi in judecata nu exista. Miron Cozma a fost judecat, in stare de arest, de catre Judecatoria sectorului 5 Bucuresti, pentru instigare la nerespectarea unei hotariri judecatoresti, asociere in vederea comiterii de infractiuni, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice. Romeo Beja, Sterian Casapu si Dorin Lois au fost judecati, in stare de libertate, pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni, favorizarea infractorului, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice.

Potrivit rechizitoriului, Miron Cozma, dupa ce a aflat ca a fost condamnat de Curtea Suprema de Justitie la 18 ani de detentie, pentru mineriada din septembrie 1991, a organizat, in calitate de presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, o actiune, astfel incit minerii sa-i impiedice pe politisti sa puna in executare mandatul de arestare emis pe numele liderului minerilor. Concret, in 15 februarie 1999, data la care Curtea Suprema a dat sentinta in cazul privind mineriada din 1991, Cozma i-a contactat telefonic pe liderii de la exploatarile miniere, solicitindu-le sa-i opreasca pe minerii din schimbul trei sa intre in subteran, intrucit vrea sa le comunice ceva. Totodata el le-a cerut liderilor sa-i aduca pe minerii din schimburile unu si doi in curtea Companiei Nationale a Huilei Petrosani.

„Inculpatii Cozma, Beja, Casapu si Lois erau constienti de faptul ca intrega actiune care urma sa se desfasoare in cursul deplasarii minerilor la Bucuresti se situa in afara cadrului legal al conflictului de munca reglementat de Legea 15/1991 si drept urmare au prevazut interventia fortelor de ordine in vederea stoparii acestor manifestari si posibilele confruntari violente cu acestea“, se arata in rechizitoriu. Toti cei patru au coordonat si condus coloana de sustinatori ai lui Cozma, inlaturind obstacolele fortelor de ordine si actionind violent impotriva politistilor si jandarmilor. In permanenta, Cozma a fost ascuns si protejat de un grup de mineri. El a fost cel care a stabilit traseul coloanei de masini cu mineri. „Deplasarea organizata a unei mase de mineri compusa din aproximativ 2.500 de persoane si numeroase autovehicule, cu dese opriri in cursul carora minerii aflati in mare proportie sub influenta bauturilor alcoolice si intr-o stare de agitatie crescuta s-au manifestat prin strigate si scandari, a produs o perturbare importanta a traficului rutier si a creat un sentiment de panica si nesiguranta in rindurile populatiei din localitatile prin care au trecut. (…) Punctul culminant al acestor manifestari care au tulburat grav ordinea si linistea publica l-a constituit atacarea violenta a barajului organizat de catre fortele de ordine in localitatea Stoenesti-Olt“, se mai arata in rechizitoriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS