22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCompaniile din sectorul energetic resping solicitarea Bulgariei privind taxa de tranzit

Companiile din sectorul energetic resping solicitarea Bulgariei privind taxa de tranzit

Oficialii companiei nationale de transport a energiei electrice Transelectrica si cei ai societatii Hidroelectrica au admis ieri ca o parte din exporturile de electricitate catre Grecia au tranzitat Bulgaria, dar au precizat ca nu se pune problema platii de catre Romania a tarifelor de tranzit.

„In functie de productia si tranzitul de energie din zona Balcanilor, electricitatea exportata de Romania urmeaza o singura cale, prin Portile de Fier, dar cel mai adesea iese pe doua cai, si anume Portile de Fier si pe linia Tintareni-Kozlodui, mai ales cind cantitatile livrate sint foarte mici“, a declarat Octavian Lohan, adjunctul sefului Dispeceratului Energetic National (DEN), care coordoneaza reteaua de transport a energiei electrice din Romania.

Directorul general al societatii Hidroelectrica, Eugen Pena, a spus ca societatea livreaza energia la granita Romaniei cu Serbia si Bulgaria.

Lohan a aratat ca o parte din export a fost redirijat, in mod natural, din Portile de Fier catre Tintareni, urmind calea liniei de legatura cu statia bulgara de la Kozlodui. Desi in acest caz si Transelectrica ar fi putut solicita taxe suplimentare intermediarului, oficialul DEN a spus ca acest lucru nu ar fi fost normal, intrucit astfel de situatii apar in mod natural in reteaua de transport a energiei. Oficialul DEN a mai spus ca este plauzibil ca 40% din exportul de energie catre Grecia sa fi trecut prin Bulgaria, confirmind astfel afirmatiile in acest sens aparute intr-un comunicat de presa dat publicitatii miercuri de compania nationala de electricitate a Bulgariei – NEK.

In comunicat se mai arata ca Romania ar trebui sa plateasca tarife pentru tranzitul a circa 400 de milioane de kWh catre Grecia. Oficialul DEN a spus insa ca Romania nu va plati aceste taxe, in conditiile in care aceasta obligatie revine intermediarilor in contractele de export si, mai mult, nu au fost inca stabilite metode comune de tarifare a tranzitului de energie in Balcani.

„Romania a sustinut Bulgaria in propunerile privind stabilirea unor standarde comune de tarifare, dar Grecia si Macedonia s-au opus, sustinind ca trebuie asteptat, pina la sfirsitul anului, punctul de vedere al Uniunii Europene“, a adaugat Lohan. In acest context, Pena a spus ca „amicii nostri de la sud de Dunare n-au tinut cont, de data aceasta, de faptul ca energia electrica va trece pe acolo, fie ca vor sau nu“.

Directorul general al Hidroelectrica a explicat declaratiile oficialilor bulgari pe tema platii tarifelor de tranzit prin prisma faptului ca Romania a reusit sa intre pe piata elena in detrimentul companiei NEK.

„Cumparatorul nostru a vrut sa contracteze si cu Bulgaria si acolo au intimpinat o opozitie, pentru ca bulgarii ar fi dorit sa nu treaca energie romaneasca pe la ei“, a adaugat Pena. El a mai spus ca energia exportata de Hidroelectrica este preluata, in prezent, de doua firme intermediare, Energy Financing Team si Atel Olten, si ca ambele contracte ar putea fi sistate daca problema platii tarifului de tranzit nu este rezolvata cit mai repede.

„Bulgarii n-au voie sa se opuna la accesul liber la retea“, a mai spus Pena. Hidroelectrica a incheiat un contract de export cu firma londoneza Energy Financing Team (EFT), oficialii societatii sustinind ca EFT trebuie sa plateasca taxele de tranzit de la granita Romaniei pina in Grecia, indiferent de retelele de transport prin care trece energia exportata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS