20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSportGica Hagi a devenit „prestator de servicii“

Gica Hagi a devenit „prestator de servicii“

Intr-unul dintre „laboratoarele“ in care se scot bani din fotbalul romanesc, s-a convenit ca Steaua a cam „iesit din pluton“. Pentru a-i aduce inapoi pe „rebeli“ a fost trimis la inaintare Gica Hagi, omul care s-a acoperit de atita glorie pe stadioanele Europei incit nici nu s-a prea bagat de seama ca a produs un adevarat dezastru atunci cind, fiind „plantat“ de acelasi „laborator“ in functia de selectioner al Romaniei, a ratat calificarea la turneul final al Campionatului Mondial din 2002.

Fara sa gindeasca prea mult, Hagi a plecat cu frenezie la atac si a sfirsit prin a se face de ris. Invitat la „Procesul etapei“ de duminica trecuta pentru a-si sustine ideile, „machidonul“ ne-a zgiriat in permanenta timpanele, certindu-se cu toata lumea si, culmea tupeului, a monopolizat practic sunetul, incapatinindu-se sa vorbeasca intr-una pe parcursul a nu mai putin de trei ore! Nimeni nu a mai avut dreptul sa vorbeasca, „Regele“ alegind sa raspunda inclusiv la intrebarile care erau puse altora.

Ce a uitat Gica

Considerat un apropiat (unii i-au spus chiar „unealta“) al fratilor Ioan si Victor Becali, aflati de mai multi ani in conflict cu Victor Piturca, Gica Hagi nu ne-a lamurit decit ca s-a contaminat cu acelasi virus, atacindu-l in nestire pe actualul antrenor de la Steaua. Din pacate, „Regele“ a evitat sa pomeneasca despre campania de calificare la Campionatul European din 2000, atunci cind, cu Piturca antrenor, Nationala Romaniei a ajuns la turneul final din Belgia si Olanda dupa un traseu „snur“ in grupa, cu sapte victorii si trei egaluri. Selectionerul nu a mai apucat atunci sa-si culeaga roadele muncii sale pentru ca, imediat dupa terminarea calificarilor, lui Hagi parca i-au venit dracii, a inceput sa urle prin presa si pe la televiziuni impotriva selectionerului, determinind FRF sa-i faca pe plac si sa-l schimbe pe Piturca. Nimeni nu i-a dat dreptate atunci lui Hagi, dar toata lumea a acceptat sa i se faca hatirul doar pentru ca era, fara discutie, liderul din teren al echipei noastre. Lucrat in culise, Victor Piturca si-a acceptat cu demnitate infringerea si a plecat pe un alt drum. A ales sa se implice la Steaua (echipa la care s-a afirmat ca jucator si cu care a cistigat Cupa Campionilor Europeni), ca antrenor si finantator. Beneficiind de ajutorul celorlalti doi asociati – Gigi Becali si Viorel Paunescu – a adus titlul in Ghencea in 2001, desi si-l propusese pentru 2002.

Cine da bani pe mituri?

„Mitul Steaua“, iata un soi de idee care il obsedeaza pe Hagi. Intrebat de finul sau, Gigi Becali, cum crede el ca traieste o echipa daca nimeni nu investeste in ea, Gica Hagi a venit cu o teza naucitoare, cum ca numele de „Steaua“ aduce bani cu remorca. Intr-un fel, Gica avea dreptate, auzise el ceva pe undeva, pentru ca atunci cind scoti la vinzare un jucator de la Steaua, cota lui este apreciabila din start. Evident, Hagi a transferat totul pe ideea de „mit“, uitind ca in Romania s-au imbogatit doar cei care au vindut jucatori, nu si cluburile care au livrat „marfa“. Incredibil, de parca nu si-ar da seama ca a revenit in Romania, Hagi crede ca un club de aici – indiferent de numele sau – poate atrage din reclame si sponsorizari cam cinci-sase milioane de dolari pe an, atit cit inghite in mod normal Steaua, Dinamo sau Rapid. Pai, chiar vede el oameni in Romania care sa munceasca din greu pentru a da bani pe „miturile“ lui Hagi? Sa fim seriosi!

Apoi, in mod sigur, ce intelege Gica Hagi si prietenii sai din „autofinantare“ este mai degraba faptul ca bani buni se pot scoate din vinzari de jucatori. Smecherie pe care Gigi Becali, Viorel Paunescu si Victor Piturca au refuzat-o, ei reusind sa mentina la Steaua absolut toti jucatorii pe care au crezut ei de cuviinta. Daca intrau in alte jocuri, ar fi fost iubiti in mod sigur de Hagi si de prietenii sai, cu amendamentul ca fotbalisti ca Radoi, Trica sau Fl. Dumitru erau deja transferati la echipe de mina a doua din Spania si din Italia.

Universitatea a patit-o cam la fel

Privit din Oltenia, scandalul declansat de Hagi pare similar cu ceea ce i s-a intimplat Universitatii in ’97. Atunci, beneficiind de un lot valoros, alb-albastrii ridicau pretentii din ce in ce mai mari si, la un moment dat, s-a intrerupt legatura cu firma ISM a fratilor Becali. Scurtcircuitind acest traseu prin care se scurg jucatorii in strainatate, Universitatea i-a deranjat pe unii, astfel ca s-a intervenit in forta, inclusiv la nivel politic. Rolul lui Hagi l-au jucat prefectul de atunci al Doljului si citiva dintre subordonatii sai, astfel ca, in scurt timp, Universitatea a ajuns la mina unui asa-zis „Comitet de Salvare“, care a pasat-o urgent unor asa-zisi investitori locali. S-au spus vorbe mari, s-au facut promisiuni enorme si, doar dupa doi ani, am constatat ca s-au vindut vreo 30 de jucatori, iar echipa, stoarsa, a fost predata controversatului Gigi Netoiu. Un finantator importat din Bucuresti si care putin a lipsit sa nu ne mute echipa cu totul in Capitala!

Prin urmare, ar fi fost bine daca Gica Hagi s-ar fi interesat de unde pleaca tot raul echipelor noastre de club. Spune ca Steaua (de fapt, aici se poate vorbi despre toate cluburile noastre) nu mai da nimanui fiori prin Cupele Europene, dar nu spune de ce marile talente din Romania sint vindute peste hotare chiar inainte de a implini 20 de ani. Dar, atunci ar trebui sa spuna si cine vinde si acest lucru ar intra in contradictie cu misiunea care i s-a trasat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS