22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCresterea subventiilor nu poate fi o solutie pe termen lung pentru sectorul minier

Cresterea subventiilor nu poate fi o solutie pe termen lung pentru sectorul minier

Cresterea semnificativa a subventiilor acordate sectorului minier nu poate reprezenta o solutie pe termen mediu si lung, a declarat simbata ministrul industriilor si resurselor, Dan Ioan Popescu, mentionind ca nu agreeaza inchiderea minelor in lipsa unei solutii alternative pentru angajatii disponibilizati. „In lipsa unei alternative de ocupare a fortei de munca, factorul social devine deosebit de important, iar companiile trebuie sa tina seama de acest aspect. In aceste zone nu putem inchide pur si simplu minele nerentabile, fara sa punem nimic in loc. Solutia salariilor compensatorii raspunde doar partial problemelor pentru ca, pina la urma, oamenii tot va trebui sa aiba o varianta de angajare“ a afirmat Popescu. Ministrul industriilor, reprezentantii administratiilor si ai sindicatelor au analizat simbata, la Busteni, situatia din sectorul minier. El a aratat ca specificul monoindustrial al zonelor in care se desfasoara activitatea miniera limiteaza flexibilitatea companiilor miniere in procesul de restructurare, care trebuie sa tina cont de particularitatile fiecarei unitati in parte. „In acest fel vom putea sa identificam unde sint punctele slabe, iar apoi sa gasim si solutiile adecvate pentru fiecare caz in parte“, a spus Popescu.

Ministrul industriilor a prezentat ca exemplu Compania Nationala a Lignitului, unde sindicatele si conducerea au realizat impreuna o strategie de rentabilizare care tine cont si de aspectele sociale. „Acolo exista posibilitatea unui transfer de personal de la minele care vor fi inchise catre cele rentabile, concomitent cu o reducere naturala, prin pensionare, a numarului de angajati“, a precizat Popescu. O alta problema ramasa de rezolvat de companiile miniere este reducerea costurilor de transport a materiilor prime, cheltuieli care au un impact important asupra pretului final. De asemenea, pretul produselor miniere va trebui sa devina mai competitiv, pentru a raspunde cerintelor pietei. „Observam ca reformele care s-au facut pina acum incep sa se faca simtite, iar companiile miniere sint practic obligate prin mecanismele pietei sa devina mai eficiente. Aceasta este inca o dovada ca la baza actiunilor noastre se afla realitatile economiei romanesti si nu negocierile cu diverse organisme internationale, cum gresit se presupun“, a spus ministrul industriilor.

Referitor la situatia de la REMIN Baia Mare, unde angajatii au declansat conflictul de munca si ameninta cu greva generala, Popescu a mentionat ca, pina saptamina viitoare, ministerul, conducerea companiei si sindicatele vor prezenta propuneri pentru identificarea unei solutii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS