17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSportIntr-o noua caseta video, bin Laden acuza Occidentul ca „uraste islamul“

Intr-o noua caseta video, bin Laden acuza Occidentul ca „uraste islamul“


Presupusul terorist Osama bin Laden a acuzat Occidentul ca uraste islamul, potrivit unor fragmente dintr-o noua caseta video difuzata miercuri seara de televiziunea Al-Jazeera din Qatar, care afirma ca a obtinut-o in urma cu citeva zile.

Osama bin Laden, liderul retelei Al-Qaida, spune ca vrea sa faca un bilant al „ferocei cruciade impotriva islamului, la doua luni de la lansarea sa“, ceea ce inseamna ca imaginile au fost inregistrate la 7 decembrie, pentru ca atacurile americane au inceput la 7 octombrie. Filmat in tinuta de camuflaj, avind un kalasnikov alaturi, bin Laden, cu barba carunta, a vorbit pe un ton calm, avind ca fundal o pinza maro si si-a sustinut discursul cu gesturi ale miinii drepte. El a apreciat ca „terorismul impotriva Americii este laudabil, pentru ca este destinat sa raspunda nedreptatii si sa constringa America sa inceteze sa mai sustina Israelul“. „Evenimentele au dovedit adevaruri importante. E clar ca Occidentul in general si America in special nutresc fata de islam o ura de nedescris“, a afirmat bin Laden. „Cei care au trait in ultimele luni sub bombardamentele americane neincetate realizeaza acest lucru. Cite sate au fost decimate si cite milioane de persoane nu au fost izgonite in frig?“, se intreaba islamistul de origine saudita, considerat de Statele Unite drept instigatorul atentatelor antiamericane din 11 septembrie. „Acesti damnati, femei si copii, care traiesc astazi sub corturi in Pakistan, nu au comis nici un pacat. Am constatat adevaratele crime ale celor care se declara umanisti si care pretind ca apara libertatea“, a declarat omul cel mai cautat dn lume, pe prinderea caruia Statele Unite au pus o recompensa de 25 de milioane de dolari.

El a afirmat ca sint suficiente sapte grame de explozibil pentru a ucide pe cineva, dar Statele Unite au folosit bombe de sapte milioane de grame in bombardamentele lor din Afganistan, ceea ce dovedeste ura lor impotriva talibanilor si musulmanilor. Vorbind in acest context despre atentatul impotriva Ambasadei Americane de la Nairobi, din 1998, atribuit de Statele Unite partizanilor sai, bin Laden a declarat: „Cind tineri pe care Dumnezeu ii primeste ca martiri au aruncat in aer ambasada cu mai putin de doua tone de explozibil, America a strigat ca e vorba de terorism si de distrugere in masa. Aceiasi americani nu au ezitat sa foloseasca doua obuze de sapte tone, de sapte milioane de grame fiecare, fara scrupule. Dupa ce americanii au bombardat fara motiv sate intregi pentru a teroriza locuitorii, secretarul american al apararii a afirmat ca este dreptul Statelor Unite de a extermina popoare, pentru ca ele sint musulmane si pentru ca nu este vorba despre americani. Este o crima flagranta“, a adaugat islamistul.

Statele Unite afirma ca nu stiu unde se afla bin Laden, la mai bine de trei luni de la inceputul campaniei militare din Afganistan. Presedintele pakistanez Pervez Musharraf a exclus practic posibilitatea ca bin Laden sa fi putut trece in Pakistan. Musharraf crede ca islamistul a fost ucis probabil in bombardamentele asupra grotelor de la Tora Bora, potrivit unui interviu difuzat la 23 decembrie de televiziunea chineza.

Casa Alba: „Declaratiile lui bin Laden sint o propaganda terorista”

Noua inregistrare video cu Osama bin Laden este o propaganda terorista, a declarat un purtator de cuvint al Casei Albe, la Crawford, in Texas, unde presedintele american isi petrece citeva zile de concediu. „Aceasta nu este nimic altceva decit acelasi gen de propaganda terorista pe care am mai auzit-o in trecut“, a afirmat Scott McClellan, unul dintre purtatorii de cuvint de la Casa Alba. In aceasta inregistrare, din care postul de televiziune din Qatar, Al-Jazeera, a transmis extrase si despre care se spune ca ar data de 15 zile, islamistul de origine saudita acuza Statele Unite de uciderea a numerosi civili in bombardamentele din Afganistan. „Terorismul contra Americii este acceptabil, pentru ca intentioneaza sa raspunda nedreptatii si sa constringa America sa inceteze sustinerea sa fata de Israel, care ii ucide pe ai nostri“, afirma bin Laden in aceasta inregistrare. Un oficial american, care a facut aceste declaratii sub acoperirea anonimatului, a declarat ca administratia Bush isi mentine recomandarile adresate posturilor de televiziune americane de a nu difuza casetele lui bin Laden fara a viziona si selecta eventual imaginile. Statele Unite se tem ca aceste inregistrari ar putea contine mesaje codate destinate membrilor retelei Al-Qaida si ar putea chema la comiterea de noi atentate. „Aceste recomandari ramin in vigoare“, a spus oficialul american. Osama bin Laden, care ramine de negasit, este acuzat de Statele Unite ca ar fi comandat comiterea atentatelor sinucigase din 11 septembrie din SUA, care s-au soldat cu aproximativ 3.000 de morti la New York, Washington si in Pennsylvania.

Caseta cu bin Laden – o inregistrare de 33 de minute provenind din Pakistan

Fragmentele din mesajul presupusului terorist Osama bin Laden au fost extrase dintr-o inregistrare provenind din Pakistan si primita „in urma cu citeva zile“, a afirmat un responsabil al canalului de televiziune cu transmisie prin satelit. „Caseta ne-a parvenit prin posta rapida, din Pakistan, trimisa de un expeditor neidentificat, a carui adresa nu era precizata“, a declarat un responsabil al Al-Jazeera.

El a adaugat ca este vorba despre o caseta de 33 de minute, din care miercuri au fost prezentate fragmente care dureaza patru minute si 40 de secunde. Inregistrarea a fost difuzata integral ieri, in jurul orei 18.00 GMT, in emisiunea „Primul razboi al secolului“. Un responsabil al televiziunii Al-Jazeera a spus ca documentul este de o calitate tehnica proasta. „A fost filmat cu ajutorul unei camere foarte vechi, ceea ce a facut dificila prelucrarea casetei in vederea difuzarii“.

Nici Pentagonul, nici Departamentul de Stat nu comenteaza caseta cu bin Laden

Difuzarea unei noi inregistrari video cu Osama bin Laden nu a fost urmata de nici un fel de comentariu din partea Pentagonului si nici a Departamentului de Stat. „Nu avem nimic de spus“, a declarat maiorul Michael Halbig, purtatorul de cuvint al Pentagonului. „Sint sigur ca vom urmari“ inregistrarea „in momentul in care vom intra in posesia ei in intregime, dar nu cred ca vom face vreun comentariu“, a afirmat un responsabil al Departamentului de Stat, care a dorit sa ramina in anonimat.

Autoritatile britanice considera ca bin Laden „se faleste“ cu atentatele din 11 septembrie

Inregistrarea video cu Osama bin Laden este o noua proba ca el este responsabil pentru aceste evenimente, a declarat ieri ministrul britanic al afacerilor europene, Peter Hain. „Aceasta inregistrare arata ca bin Laden recunoaste inca o data responsabilitatea sa si se faleste cu acest inspaimintator atac terorist“, a afirmat Hain intr-un interviu acordat postului de radio BBC. „Sintem hotariti sa-l gasim si sa-l hartuim, deoarece capacitatea retelei sale, Al-Qaida, de a comite atacuri teroriste trebuie eliminata“, a adaugat Hain, primul responsabil britanic care a reactionat la difuzarea acestei benzi video. El a subliniat ca prinderea lui bin Laden este un obiectiv important.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS