10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăSportOsama bin Laden este cautat cu disperare

Osama bin Laden este cautat cu disperare

Cautarile pentru gasirea lui Osama bin Laden au ajuns la un impas, in zona Tora Bora (estul Afganistanului), dupa ce comandandul militar afgan Haji Mohammad Zaman, aliat al Washingtonului, a anuntat ca zona a fost curatata de combatantii Al-Qaida. Nimeni nu poate spune, in prezent, unde se gaseste seful retelei Al-Qaida, pe al carui cap s-a pus o recompensa de 25 de milioane de dolari de catre Statele Unite.

Oficialii americani credeau, cu citeva zile in urma, ca principalul suspect pentru atentatele de la 11 septembrie se ascunde in Muntii Albi, unde se afla regiunea Tora Bora, asediata de militiile afgane sprijinite de Washington si cercetata de comandourile americane si britanice. Totusi, cei care au mai avut contacte cu bin Laden in ultimul timp s-au aratat convinsi ca acesta a parasit regiunea bombardata cu inversunare de americani, unde ar fi ramas doar un grup izolat de luptatori Al-Qaida. „Conform informatiilor mele, (bin Laden) nu este la Tora Bora“, a afirmat Hamid Mir, redactorul sef al cotidianului pakistanez Ausaf si, probabil, ultimul jurnalist care l-a intervievat pe bin Laden, in luna noiembrie. „Totusi, nu stiu daca este in Pakistan sau in partea de sud a Afganistanului“, a adaugat Mir. Cotidianul sau a informat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca bin Laden ar fi reusit scape ca printre urechile acului din incercuirea de la Tora Bora, trecind granita cu Pakistanul, in pofida supravegherii liniei de frontiera de catre armata pakistaneza. Contribuind la speculatiile care nu inceteaza sa apara de citeva saptamini, Ausaf a afirmat ca bin Laden ar fi putut gasi refugiu la un trib din provincia Paktia, situata la sud-vest de Tora Bora. Cotidianul popular Jang, cu cel mai mare tiraj din presa pakistaneza, afirma ieri referindu-se la bin Laden, ca acesta ar fi fugit in Iran, in calitate de oaspete al unui grup etnic ostil autoritatilor de la Teheran.

Atit Ausaf, cit si Jang au dat asigurari ca liderul Al-Qaida, in virsta de 44 de ani, ar fi parasit regiunea in cursul unei negocieri in vederea predarii dintre luptatorii din Al-Qaida incercuiti si fortele afgane locale, care a avut loc saptamina trecuta si care a esuat pina la urma. Vineri, agentia Afghan Islamic Press (AIP), care a mentinut contacte strinse cu talibanii in ultimele saptamini, a anuntat ca bin Laden nu mai este in regiunea Tora Bora. Aceeasi agentie a incercat sa stabileasca un itinerariu al liderului Al-Qaida, de la caderea Kabulului. Astfel, bin Laden s-a dus, mai intii, la Jalalabad (estul Afganistanului), pe 12 noiembrie, cind talibanii au fugit din capitala. Apoi, s-a refugiat la Tora Bora, in sudul Afganistanului, unde a stat ascuns pina pe 25 sau 26 noiembrie, iar de acolo a fugit in jurul datei de 25 sau 26 noiembrie, spre o destinatie necunoscuta, potrivit AIP. La sfirsitul lunii noiembrie, ministrul de externe al Aliantei Nordului, Abdullah Abdullah, declara ca bin Laden este in sudul Afganistanului, nu in est.

Inainte de lansarea campaniei Statelor Unite impotriva lui, Osama bin Laden isi petrecea cea mai mare parte a timpului la Kandahar, fostul fief al talibanilor din sudul tarii, unde militia integrista a capitulat la 7 decembrie. Surse afgane din Pakistan au evocat, in ultimele zile, posibilitatea ca bin Laden sa-si fi gasit refugiu in zonele tribale, greu accesibile, de pe teritoriul pakistanez, la frontiera cu Afganistanul. Alte surse au vorbit de o eventuala fuga a lui bin Laden si a mollahului Omar spre o regiune muntoasa inaccesibila din provincia Uruzgan (centrul Afganistanului), la nord de Kandahar. Conform jurnalistului pakistanez Hamid Mir, bin Laden ar fi declarat locotenentilor sai ca ar prefera sa fie mai degraba ucis decit capturat. „Cauza mea va supravietui mortii mele“, ar fi spus bin Laden.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS