13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăSportMusulmanii din Romania sarbatoresc Ramazan Bayramul

Musulmanii din Romania sarbatoresc Ramazan Bayramul

Alaturi de cei peste 1,5 miliarde de musulmani din intreaga lume, cei peste 100.000 de musulmani din Romania sarbatoresc incepind de ieri, timp de trei zile, Ramazan Bayramul, dupa ce timp de o luna au tinut post. Este luna in care a fost revelat Caranul „cel sfint“ profetului Mohamed. La slujbele de la gramie sau moschie participa numai barbatii, iar femeile se roaga acasa.

Atit in luna postului, dar mai ales in cele trei zile de sarbatori a Bayramului, musulmanii sint datori sa-i ajute pe saraci, orfani, nevoiasi. In aceste zile sint vizitati parintii, rudele, vecinii si prietenii. Cei care sint certati, trebuie sa se impace. Copiii se aduna in grupuri si merg la colindat in casele musulmanilor.

Dupa ce le ureaza un Bayram fericit si le saruta mina gazdelor ducind-o la frunte, acestia le daruiesc dulciuri. Sarbatoarea se mai numeste si Secher Bayram (bairamul dulce) pentru ca femeile pregatesc dulciuri si in special baclavale.

Liderul spriritual al musulmanilor din Romania, muftiul Bagis Sahinghirai, a transmis intr-un mesaj ca doreste ½sa fie intelegere, pace si iubire intre oameni½ si le-a transmis tuturor enoriasilor „un Ramazan Bayram cairli bolsun!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS