16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSurse americane afirma ca este posibil ca Mohammed Atef sa fi fost ucis

Surse americane afirma ca este posibil ca Mohammed Atef sa fi fost ucis

Unul dintre colaboratorii apropiati ai lui Osama bin Laden, egipteanul Mohammed Atef, s-ar putea numara printre victimele raidurilor americane din Afganistan, a declarat ieri un responsabil american de rang inalt. Presupus lider militar al Al-Qaida, el a fost identificat de unele surse ca fiind principalul organizator al atacurilor teroriste comise pe 11 septembrie in Statele Unite, care au provocat moartea a aproximativ 4.500 de persoane.

Intrebat daca Mohammed Atef a murit in urma unui raid, sursa citata, care a solicitat protectia anonimatului, a declarat: „Noi credem ca acest lucru s-a intimplat“. El a precizat ca atacurile in cursul carora a fost ucis egipteanul ar fi avut loc in apropiere de Kabul. Potrivit unor responsabili americani, Mohammed Atef, nascut in jurul anului 1944, este colaborator al lui bin Laden de peste zece ani. Tribunalele americane l-au pus sub acuzare pentru organizarea atentatelor din 1998 asupra ambasadelor americane din Kenya si Tanzania si il acuza de incitare la atacurile comise in 1993 asupra trupelor americane din Somalia.

Desi unii oficiali au anuntat ca exista informatii credibile potrivit carora Atef a fost ucis, nu se poate spune cu certitudine „ca acesta este mort pina nu este identificat cadavrul sau“, a precizat un oficial american. Fiica lui Atef este casatorita cu unul dintre fiii lui Osama bin Laden si s-a vorbit adesea despre el ca fiind un posibil succesor al lui bin Laden, potrivit CNN. De asemenea, se crede ca Atef raspundea de supravegherea antrenamentelor trupelor operative.

Anchetatorii sustin ca el este cel care a furnizat asistenta militara si a antrenat triburile somaleze care, in 1993, s-au opus cu violenta interventiei ONU in razboiul civil din Somalia. Intr-o lupta din octombrie 1993, membri ai unor triburi somaleze au ucis 18 militari din cadrul trupelor americane de vinatori de munte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS