10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBush si Putin doresc sa accelereze tranzitia politica in Afganistan

Bush si Putin doresc sa accelereze tranzitia politica in Afganistan

Presedintii american, George W. Bush, si rus, Vladimir Putin, si-au exprimat joi, in incheierea summit-ului lor, dorinta de a accelera instituirea unui nou regim politic in Afganistan, a anuntat un responsabil cu rang inalt de la Casa Alba.

„Au discutat despre importanta de a accelera incheierea unor aranjamente politice, data fiind evolutia rapida a situatiei de pe teren si le-au dat instructiuni ministrilor lor de externe sa insiste foarte mult asupra acestui punct impreuna cu Natiunile Unte, dar si cu omologii lor din alte tari“, a declarat consilierul pentru securitate al Casei Albe, Condoleezza Rice. Ea a precizat ca Afganistanul si terorismul au dominat intilnirea celor doi presedinti, care s-a incheiat joi printr-un dejun de lucru. Cei doi lideri continua sa insiste pe linga Alianta Nordului in privinta necesitatii de a pune in functiune institutii cu o larga reprezentativitate pentru diversitatea etnica a tarii.

Bush si Putin au spus ca, pina in prezent, apelurile lor par sa fi fost ascultate. Rice a mai afirmat ca cei doi presedinti au discutat, de asemenea, despre necesitatea de a deschide un coridor umanitar intre Uzbekistansi Mazar-i-Sharif (nord). „Au vorbit mult despre ideile propuse de Lakhdar Brahimi, reprezentantul special al ONU in Afganistan, in legatura cu o prima reuniune la care sa participe diverse elemente afgane, precum si despre reprezentarea temporara care trebuie instituita la Kabul, pentru a incepe planurile pe termen lung“, a adaugat ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS