13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPretul managementului „original“

Pretul managementului „original“

Oficial, luni la prinz a inceput actiunea Slovenia, decisiva pentru accederea la Campionatul Mondial din 2002 din Japonia si Coreea de Sud. Lecturind lista selectionabililor, bifam sase fosti fotbalisti care au jucat in Craiova, dar nici unul de la Universitatea! Cei sase sint: Gica Popescu, Cristian Chivu, Daniel Chirita, Florin Soava, Adrian Ilie si Ionel Ganea. Adaugindu-l si pe accidentatul Mirel Radoi, se fac sapte. Ultimul convocat a fost rapidistul Daniel Chirita, aflat la prima selectie in cariera.

Deunazi, fostul antrenor secund al nationalei din perioada Piturca, craioveanul Gabi Boldici – caruia ii transmitem „La multi ani!“ de Sf. Gavril -, spunea cu nostalgie: „Pe vremuri, cind se pleca la Bucuresti, craiovenii selectionati la loturile nationale, plus ceilalti (antrenor secund – eu, masor – Nelu Buduga) umpleam chiar si doua compartimente de tren! Cu ce bucurie asteptam aceste convocari, dar mai ales meciurile internationale. Alta emulatie, alte satisfactii profesionale si, de ce nu, financiare. N-are sens sa intru acum in alte amanunte, cunoscute bine de oamenii din fotbal. Reveniti la club, totul se schimba. Adica veneau cu mentalitati de lot national, cu ambitia de a evolua si mai bine pentru a-si pastra locul in echipele nationale. Si toate astea duceau, cum zice romanul, la progres. Acum? Nu stiu prea bine ce se petrece la Universitatea de citiva ani si nici nu mai este problema mea.“ O declaratie consemnata in rezumat – dar care spune multe.

Uitindu-ne din nou pe lista, nu putem uita, de exemplu, ca Daniel Chirita a fost pus pe liber de Universitatea, fiind taxat ca necorespunzator! Sau Florin Soava, de care ne-am „debarasat“ surprinzator, iar un fost antrenor zicea despre el: „Mai bine ca a plecat. Nu-i prevad o mare cariera!“ De neuitat ramine cazul Ganea. Pur si simplu ajunsese sa plinga in fata biroului presedintelui Universitatii. Constatind ca are valoare, Ganea a „indraznit“ sa solicite, firesc, o marire de contract, vreo 40.000 USD pe an. „Nici vorba, George Ilinca n-are cum sa plateasca acesti bani. Poti sa pleci!“ Cam asa i-ar fi transmis presedintele Boc lui Ganea. Solutia? A plecat la Bistrita si, cind antrenorii au vrut sa-l recheme la Universitatea, au aflat ca, legal, nu se mai putea… Dar a ajuns la Rapid si apoi in Germania.

Asa-i in Craiova. Normal, trebuie sa si vinzi ca sa poti rezista, dar ce aduci in loc? Presedintele Viorel Ilinca a zimbit in urma cu citeva saptamini cind un ziarist de la un post local de televiziune l-a intrebat: „Si acum ce faceti cu banii obtinuti din vinzarea lui Ionut Savu in China?“ Pai, ce sa faca presedintele Universitatii? Actionarul autointitulat unic dirijeaza totul, asa ca Florin Marin trebuie sa fie multumit cu ce are.

Dar obiectivul este transant pentru aceasta editie de campionat: locurile unu-patru. Ne este la indemina? Managerul general Florin Marin spunea in urma cu citeva saptamini – cind vorbea cu presa – ca este posibila indeplinirea acestui obiectiv. N-avem nimic cu jucatorii care, fara suparare, au fost destul de bulversati de toate framintarile de la club. Credem in valoarea unora, dar fara suparare, nu in valoarea tuturor. In fine, sa asteptam incheierea sezonului 2001 si sa-l judecam pe Florin Marin dupa perioada pregatirii de iarna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS