22.9 C
Craiova
joi, 25 iulie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicina131 de spitale dotate cu sistem de telemedicină pentru serviciul de urgență

131 de spitale dotate cu sistem de telemedicină pentru serviciul de urgență

131 de spitale vor fi dotate cu sistem de telemedicină pentru serviciul de urgență, prin proiectul Băncii Mondiale, cu finanțare europeană.

Ministerul Sănătății a lansat licitația pentru achiziția de soluții complete de telemedicină pentru dotarea a 131 de Unități de Primire Urgențe/Compartimente Primire Urgențe din spitale județene, municipale și orășenești, precum și dotarea centrelor de telemedicină.

”Telemedicina în sistemul de urgență va contribui la accesul mai ușor la îngrijirea medicală, reducerea barierelor geografice și la oferirea consultațiilor rapide în situații de urgență.

Prin intermediul tehnologiei, medicii pot evalua simptomele pacienților, pot oferi sfaturi și instrucțiuni pentru primul ajutor și pot decide imediat conduita medicală pentru pacienți, până la sosirea acestora la spital. Acest tip de telemedicină poate salva timp prețios în situații critice și poate fi deosebit de util în zone geografice în care accesul la asistență medicală este limitat”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Fonduri europene pentru digitalizare

“Proiectul se ridică la circa 40 de milioane de lei. Soluțiile digitale sunt compuse din echipamente hardware și software IT, comunicații de date în vederea asigurării infrastructurii necesare pentru comunicarea cu centrele regionale de telemedicină de urgență.

De asemenea, o componentă importantă a proiectului este reprezentată de trainingul personalului medical din serviciile de urgență pentru utilizarea la capacitate maximă a soluției digitale. Alături de digitalizarea sistemului de medicină de urgență, în această săptămână se va lansa și apelul de proiecte pentru realizarea sistemului de telemedicină prin PNRR în valoare de 100 de milioane de euro” a declarat, dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, responsabil de investițiile din fonduri internaționale.

Citește și: Eris, noua tulpină de coronavirus care se răspândeşte în Europa, Asia și America de Nord

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS