14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEris, noua tulpină de coronavirus care se răspândeşte în Europa, Asia și America de Nord

Eris, noua tulpină de coronavirus care se răspândeşte în Europa, Asia și America de Nord

O nouă tulpină de virus care cauzează Covid, botezată Eris, se răspândeşte în Europa, Asia și America de Nord.

Această tulpină îi reinfectează mult mai uşor pe cei care au mai avut infecţia. Şi ajung în spital mai mulţi copii decât variantele de până acum. Cifrele arată că şi la noi a început un nou val Covid. Am putea avea şi 30 de mii de cazuri pe săptămână, în toamnă, în cel mai rău caz, potrivit unor experţi. Infecția nu mai omoară mulţi oameni, dar unu din cinci infectați suferă din cauza simptomelor care persistă.

În Marea Britanie a fost depistată luna trecută şi deja unul din șapte cazuri de COVID este cu Eris.

Circulă și în Italia, unde a pus autoritățile pe jar. Din toamnă, în peninsulă va reîncepe campania de vaccinare. Imunizarea nu va mai fi obligatorie, dar e recomandată persoanelor în vârstă și celor cu sănătatea fragilă.

Un val de COVID-19 lovește exact când copiii și profesorii se întorc în campus. California înregistrează o creștere puțin mai mare de 10% a cazurilor, potrivit www.cbsnews.com.

A început un nou val de Covid

Cifrele arată că şi la noi a început un nou val COVID, iar specialiștii avertizează că riscul de a contacta virusul va crește în toamnă cu 25-30%. La una din cinci persoane infectate simptomele persistă mult timp.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătăţii, în ultima săptămână, în România s-au înregistrat 900 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, peste 250 fiind pacienţi reinfectaţi.

Au fost 6 decese din cauza acestui virus. În spitale sunt internați 300 de pacienţi cu COVID-19, din care 36 la Terapie Intensivă.

Ce spun specialiștii

Doctor Octavian Jurma, medic şi cercetător, spune că proporţia copiilor spitalizaţi, din totalul celor infectaţi, creşte cu fiecare variantă. „Ar trebui avut atenţie în şcoli. Şcolile ar putea fi dotate cu sisteme de purificare a aerului. Nu sunt foarte costisitoare în raport cu beneficiile. Riscul de a face Covid va crește cu 25 – 30%, în fiecare săptămână, până la mijlocul lunii octombrie, probabil. S spune că, în medie, infectarea simptomatică cu long Covid scade starea de sănătate cu 20% sau ne îmbătrânește cu 5 ani.“

Și la noi sunt tot mai multe cazuri de Covid confirmate oficial. Octavian Jurma estimează că, într-un scenariu optimist, am avea cel mult cinci mii într-o săptămână. În cel pesimist, am ajunge şi la 30 de mii. Acum, puțini ajung în spital cu complicații, în general vârstnici sau care au boli cronice. Sunt însă și copii la ATI. Încă se poate muri de Covid.

Long Covid

Dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist, director medical, Institutul „Matei Balș”: În jurul nostru, de cele mai multe ori cunoscuţii fac o simplă viroză. Poate că nici nu se testează. E foarte posibil să fie infecţia cu SARS-CoV-2. La Matei Balş, în momentul de faţă considerăm Covidul exact ca pe o gripă sau ca pe o altă boală infecţioasă. Izolăm pacientul la nivel de salon. Chiar dacă virusul SARS-CoV-2 a pierdut mult din intensitate, riscul există să facem și complicații. Din păcate, pacienţi care, de exemplu, s-au infectat în 2020 sau 2021 au în continuare long Covid. Şi vorbim despre sechele care pot fi ireversibile sau parţial reversibile, pulmonare, în sfera neurologică şi nu numai.

Persoanele vulnerabile ar trebui să aibă grijă, mai ales unde este mare aglomerație. Cei care au simptome respiratorii ar trebui să evite colectivitățile, să poarte mască pentru a-i proteja pe ceilalți şi să meargă la doctor pentru diagnostic şi tratamentul potrivit.

Citește și: Gorj: Trei persoane, rănite într-un accident la Mătăsari

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS