25.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaCovid-19 crește riscul de a dezvolta tulburări psihiatrice

Covid-19 crește riscul de a dezvolta tulburări psihiatrice

Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au avertizat că, având Covid-19, crește și riscul de a dezvolta tulburări psihiatrice, inclusiv anxietate, depresie și insomnie.

Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au analizat dosarele medicale electronice a 69 de milioane de persoane din SUA, inclusiv peste 62.000 de pacienți cu Covid-19, potrivit headtopics.com.

Analiza lor a relevat că, în cele trei luni care au urmat unui test pozitiv Covid-19, la 1 din 5 supraviețuitori s-a găsit pentru prima dată un diagnostic de anxietate, depresie sau insomnie. Conform cercetătorilor, Covid-19 a fost, de asemenea, legat de noi diagnostice psihiatrice la persoanele care au avut deja un istoric de probleme psihiatrice.

Profesorul Paul Harrison, care a condus studiul, a declarat: „Oamenii au fost îngrijorați de faptul că supraviețuitorii COVID-19 vor avea un risc mai mare a problemelor de sănătate mintală, iar constatările noastre dintr-un studiu amplu și detaliat arată că acest lucru este probabil. Avem nevoie urgentă de cercetări pentru a investiga cauzele și a identifica noi tratamente”.

Analiza a constatat, de asemenea, că persoanele cu tulburări psihiatrice preexistente aveau șanse de 65% de a fi diagnosticate cu Covid-19 decât cele fără.

Dr. Max Taquet, care a lucrat la studiu, a declarat: „Această constatare a fost neașteptată și are nevoie de investigații. Între timp, o tulburare psihiatrică ar trebui adăugată la lista factorilor de risc pentru COVID-19”. Deși motivul legăturii rămâne neclar, experții sugerează că aceasta se datorează probabil unei combinații de factori. Dr. Michael Bloomfield, șef al grupului de cercetare în psihiatrie translațională și consultant psihiatru la University College London (UCL), care nu a fost implicat în studiu, a spus: „Acest studiu bine condus se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi că virusl COVID-19 crește riscul unei game de boli psihiatrice, inclusiv tulburarea de stres post-traumatic”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS