6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaDepistarea și tratarea cu succes a tumorilor maligne mamare

Depistarea și tratarea cu succes a tumorilor maligne mamare

Oncologia mamară este unul dintre cele mai dinamice domenii ale medicinei. Numeroase studii în defășurare, medicamente noi, tehnologii moderne destinate radioterapiei, toate acestea sunt menite să vină în sprijinul celor 2,1 milioane de femei diagnosticate anual cu cancer.

Din fericire, cancerul mamar este printre afecțiunile maligne cu cele mai mari șanse de tratament și vindecare pe termen lung. Însă condiția esențială pentru a surprinde orice eventuală tumoră în stadiu incipient și pentru a o trata cu succes este respectarea recomandărilor specialiștilor.

Prima dintre acestea vizează autopalparea regulată a sânilor, cu cinci-şapte zile înainte de menstruație. Orice simptom suspect, precum o umflătură la nivel mamar sau în axilă, o culoare ciudată a pielii sau o secreție mamară anormală, trebuie semnalat medicului. Controlul senologic anual, ecografia înainte de 40 de ani și mamografia după această vârstă cresc șansele depistării unei eventuale tumori chiar la debut.

„Există încă multe persoane care se feresc de mamografie și care invocă drept motive durerea sau expunerea la radiații în timpul investigației. Însă, se știe clar că doza de radiații la care se expune pacienta în timpul investigației este foarte mică. Aceasta este echivalentă cu doza de iradiere naturală din timpul unui zbor lung cu avionul sau de pe parcursul a trei luni de expunere la radiațiile prezente în natură“, explică prof. dr. Mustafa Erkin Aribal, radiolog de top specializat în diagnosticarea cancerului mamar, în cadrul Spitalului ACIBADEM Altunizade.

Mamografiile cu tomosinteză

La ora actuală, tehnologiile de genul celei folosite în mamografiile cu tomosinteză permit depistarea unor leziuni mici, care nu pot fi văzute în timpul mamografiei clasice. În plus, analiza volumetrică a sânului, cu ajutorul sistemului automat de ultrasonografie, oferă informații prețioase despre starea glandei mamare. Se estimează că o femeie din opt va face cancer mamar de-a lungul vieții. Evoluția terapiilor face posibilă tratarea cu succes a multor cazuri.

Importantă este și abordarea cancerelor mamare în cadrul echipelor multidisciplinare din care fac parte: medicul oncolog, chirurgul, specialiștii în imagistică, radioterapie, anatomopatologie și chirurgie plastică și reconstructivă. În cadrul echipei, se recomandă cele mai potrivite teste și se decid terapiile personalizate. „Noi evaluăm fiecare caz și decidem care este cea mai bună abordare. De exemplu, dacă la unele paciente este de ajuns mamografia, în alte situații recomandăm rezonanța magnetică. Există și cazuri când pacientele au nevoie și de o ecografie suplimentară. După ce am diagnosticat și stadializat boala, abia apoi pacientele vor primi recomandarea de tratament. Aceasta trebuie personalizată în funcție de specificul fiecărui caz și de tipul de tumoră, de stadiul ei și de alte coordonate“, adaugă prof. dr. Mustafa Erkin Aribal.

Radioterapia în doză unică

Alături de chirurgie, hormonoterapie, chimioterapie și terapiile țintite, radioterapia face parte din protocolul de tratament. În anumite cazuri, medicii recomandă radioterapia în doză unică, cu multiple beneficii pentru paciente.

„Una dintre cele mai importante inovații din domeniul oncologiei mamare este radioterapia în doză unică. De obicei, femeile care trec printr-o intervenție de extirpare a unei tumori mamare, cu conservarea sânului, trebuie să facă 33 de ședințe de radioterapie. 25 dintre acestea sunt destinate sânului, iar opt zonei tumorale. Noile protocoale de radioterapie reușesc un lucru extrem de important: acela de a proteja mult mai bine țesuturile sănătoase. Această performanță este realizată prin aplicarea unei doze unice de radiații“, descrie una dintre performanțele actuale din radioterapie prof. dr. Cihan Uras, coordonatorul Institutului de Cercetare a Patologiei Sânului din cadrul Universității de Medicină ACIBADEM.

Trei din patru paciente cu cancer mamar au nevoie de radioterapie

La ora actuală, trei din patru paciente cu cancer mamar au nevoie de radioterapie. În unele cazuri, protocoalele lungi pot fi înlocuite cu aplicarea în doză unică, imediat după extirparea tumorii mamare.

„Există anumite criterii pe care trebuie să le îndeplinească o pacientă cu un cancer mamar pentru a face această terapie. Contează în primul rând caracteristicile tumorii: aceasta nu trebuie să fie mai mare de 2 cm și trebuie să aibă anumite caracteristici biologice. Apoi, contează vârsta pacientei. Dar la cazurile în care intervenim, pacientele trebuie să știe că această doză unică de radioterapie înseamnă prelungirea cu cinci minute a intervenției de extirpare a tumorii mamare“, a explicat prof. dr. Cihan Uras.

Avantajul dozei unice de radioterapie este că reduce riscul potențialelor efecte secundare, printr-o protecție sporită a țesuturilor sănătoase. În plus, pacientele se întorc mult mai repede la activitățile obișnuite, recuperarea după operație și radioterapie durând doar două zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS