26.2 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaFrunzele unui arbore ar putea combate metastazele din cancerul la sân (studiu)

Frunzele unui arbore ar putea combate metastazele din cancerul la sân (studiu)

Frunzele unui arbore originar din unele părţi ale subcontinentului Indian, care creşte însă şi în Australia şi în regiuni tropicale, s-au dovedit promiţătoare în oprirea răspândirii în organism a metastazelor din cancerul de sân. Albizia lebbeck (Alle) este denumirea ştiinţifică a arborelui siris, care funcţionează ca agent natural pentru a combate metastazele cancerului de sân, transmite News.ro.

Descoperirea, prezentată în revista Scientific Reports, arată că frunzele plantei ar putea împiedica răspândirea celulelor canceroase în alte părţi ale corpului.

„Primele descoperiri” în direcţia stopării metastazelor din cancerul de sân

„Capacitatea de a împiedica migrarea celulelor canceroase este deosebit de importantă pentru a preveni răspândirea cancerului în organe îndepărtate, un proces esenţial în ceea ce priveşte forma letală a multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân”, a declarat dr. Dilber Uzun Ozsahin, profesor asociat la departamentul de imagistică medicală şi diagnostic al Universităţii Sharjah, din Emiratele Arabe Unite.

Dr. Ozsahin, coautor al studiului, şi colegii săi au ajuns la ceea ce au descris ca „primele descoperiri” în direcţia stopării metastazelor cancerului de sân.

Cercetări anterioare au demonstrat că boala metastatică este cea mai frecventă cauză de deces la pacienţii cu cancer de sân.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 2022 au existat 2,3 milioane de femei diagnosticate cu cancer de sân. OMS a estimat la 670.000 numărul deceselor legate de cancerul de sân în acelaşi an.

Studiul a inclus și inteligența artificială

Dr. Ozsahin a declarat că studiul în cercetarea cancerului a inclus şi inteligenţa artificială (AI).

„Studiul utilizează modele computaţionale avansate, cum ar fi perceptronul multistrat (MLP), extreme gradient boosting (XGBoost) şi maşina de învăţare extremă (ELM) pentru a estima migraţia celulelor canceroase in vitro.”

Potrivit autorilor, „studiul a descoperit compuşi organici promiţători în ALEE care posedă proprietăţi medicinale, ajutând potenţial la prevenirea metastazelor în cancerul de sân uman”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS