17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBroccoli, super-leguma anului?

Broccoli, super-leguma anului?

Prevenirea bolilor este întotdeauna mai ușor de realizat decât vindecarea prin diverse măsuri terapeutice. Sănătatea și nutriția sunt strâns legate, corpurile noastre depinzând de substanțele nutritive, energia și substanțele chimice din alimente pentru a crește corespunzător, a se dezvolta și a se menține sănătoase. O dietă corectă este esențială pentru menținerea stării de sănătate și reducerea riscului de declanșare a multor afecțiuni. Prin urmare, consumul de legume și fructe pentru prevenirea anumitor boli poate avea o importanță majoră pentru populație.

Ce conține broccoli?

Din punct de vedere nutrițional, broccoli este bogat în vitamina A și acid folic (vitamina B9), precum și în vitaminele C și K. În plus, este o sursă bună de potasiu și fibre alimentare și având în vedere că o porție de mărimea unei cești are doar 30 de calorii, broccoli reprezintă varianta ideală de obținere a acestor elemente.

S-a demonstrat că broccoli conține compuși bioactivi ce au efecte semnificative în menținerea și îmbunătățirea sănătății deoarece prezintă activitate antioxidantă, antiinflamatorie și posibil anticancerigenă.

Cum ne ajută broccoli?

Cancerul este caracterizat de creșterea rapidă a celulelor anormale și este adesea asociat cu stresul oxidativ. Conform studiilor observaționale, consumul de legume crucifere, inclusiv broccoli, este legat de un risc redus al multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, colorectal, de sân, de prostată, pancreatic și gastric. Modul probabil prin care acest lucru se întâmplă este prezența compușilor vegetali din aceste legume ce reduc stresul oxidativ, scad inflamația și combat dezvoltarea și creșterea cancerului.

Compușii din broccoli par să aibă un rol important și în sănătatea ochilor. Două dintre principalele carotenoide din broccoli, luteina și zeaxantina, sunt asociate cu un risc redus de degenerare maculară legată de vârstă, o boală a ochilor care poate afecta vederea.

Cea mai recentă cercetare despre beneficiile broccoliului provine din Australia și a setat premisele pentru cercetări viitoare mai elaborate ale efectului unor componente din broccoli în prevenirea și chiar tratarea accidentelor vasculare cerebrale.

De reținut!

Deși pe piața suplimentelor alimentare din România există suplimente alimentare ce conțin germeni de broccoli, acestea este posibil să nu ofere aceleași beneficii pentru sănătate precum consumul de broccoli întreg proaspăt sau preparat, deoarece ar putea să nu contribuie cu o cantitate echivalentă de izotiocianați, substanțele active din broccoli.

Broccoli este în general bine tolerat, iar alergiile sunt rare. Cu toate acestea, broccoli conține compuși ce pot afecta funcția tiroidiană dacă sunt consumați în cantități suficient de mari. Totuși, gătitul broccoliului poate distruge enzima responsabilă de activarea compușilor nedoriți, problema fiind în cazul persoanelor care consumă broccoli crud în cantități ridicate.

De asemenea, persoanele care iau anumite tipuri de anticoagulante trebuie să consulte un profesionist în domeniul sănătății înainte de a-și crește consumul de broccoli deoarece acesta conține o cantitată ridicată de vitamina K1, care ar putea interacționa cu această medicație.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Dr. Farmacist primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS