13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUleiul de pește – între beneficii și riscuri

Uleiul de pește – între beneficii și riscuri

Uleiul de pește este grăsimea sau uleiul care este extras din pește gras, cum ar fi heringul, tonul, hamsiile și macroul, sau din ficatul altor pești, cum este cazul uleiului de ficat de cod.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a 1-2 porții de pește pe săptămână deoarece acizii grași omega-3 din pește par să ofere multe beneficii pentru sănătate, de la funcționarea corectă a musculaturii până la multiplicarea celulelor. Deoarece acizii grași Omega-3 nu pot fi sintetizați de către organism, este necesar ca aceștia să fie obținuți fie din alimentație, fie din suplimente alimentare cu ulei de pește.

Aproximativ 30% din uleiul de pește este alcătuit din omega-3, în timp ce restul de 70% este alcătuit din alte tipuri de grăsimi. Omega-3 din uleiul de pește are beneficii mai mari pentru sănătate decât omega-3 obținută din surse vegetale.

Ce spun studiile?

Cercetările au arătat că Omega-3 obținută din surse alimentare consumate de cel puțin două ori pe săptămână duce la scăderea riscului de a muri din cauza bolilor de inimă. Cu toate acestea, consumul de suplimente cu ulei de pește pare să aibă beneficii mult mai reduse sau chiar deloc pentru sănătatea inimii.

Un studiu din 2021 realizat pe un lot de 13000 de pacienți a constatat că dozele mari de ulei de pește nu au niciun efect asupra reducerii evenimentelor cardiace majore la persoanele care prezintă un risc crescut de apariție a acestora.

Alte cercetări au arătat că suplimentele alimentare cu ulei de pește conduc la scăderi modeste ale tensiunii arteriale, fiind mai eficiente în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială moderată până la severă decât pentru cei cu o creștere ușoară a tensiunii arteriale.

Un rol important al Omega-3 este în reducerea nivelului trigliceridelor din sânge și îmbunătățirea simptomelor artritei reumatoide. Deși efectul de ameliorare a durerii și rigidității articulațiilor în cazul artritei reumatoide este moderat, acesta ar putea fi suficient pentru a reduce nevoia de medicamente antiinflamatoare.

Natural, dar nu neapărat sigur

Faptul că uleiul de pește este un produs obținut dintr-o sursă naturală, acest lucru nu înseamnă că utilizarea lui nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Suplimentele alimentare cu ulei de pește interacționează cu mai multe medicamente, motiv pentru care este necesară discuția cu medicul sau cu farmacistului premergător începerii unui astfel de tratament. Un fapt mai puțin cunoscut este acela că nivelul vitaminei E este redus în urma administrării de suplimente alimentare cu ulei de pește.

Principalele grupe de medicamente cu care interacționează suplimentele alimentare cu ulei de pește sunt anticoagulantele, medicamente folosite pentru prevenirea cheagurilor de sânge. Administrarea concomitentă a acestor două tipuri de tratament este posibil să crească riscul de hemoragii.

Deși efectul de scădere a tensiunii arteriale al suplimentelor alimentare cu ulei de pește este redus, administrarea acestora împreună cu medicamente antihipertensive poate conduce la efect cumulativ care nu este mereu de dorit sau ușor de controlat, deci recomandarea medicală înainte de administrarea suplimentelor alimentare este de preferat.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS