8.4 C
Craiova
miercuri, 29 martie, 2023
Știri de ultima orăSanatateCare sunt simptomele "flurona", gripă şi covid simultan

Care sunt simptomele „flurona”, gripă şi covid simultan

Medicii de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală s-au confruntat în această perioadă cu cazuri de pacienţi care au avut dublă infecţie, atât pe cea cu virusul gripal, cât şi pe cea cu virusul SARS-CoV-2, spune medicul Adrian Marinescu, explicând care este simptomatologia celor care fac şi gripă şi COVID simultan. Potrivit acestuia, pot apărea complicaţii, iar evoluţia bolii trebuie urmărită în spital.

Potrivit directorului medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” este de aşteptat ca în viitorul apropiat, „fără să fie o explozie”, să existe mai multe astfel de cazuri de gripă și COVID în același timp – „flurona”, conform HotNews.ro.

„Flurona“ înseamnă că avem concomitent două virusuri

”Cum îi spune şi numele, flurona înseamnă flu şi rona, înseamnă că avem concomitent două virusuri, gripal, flu, rona, de la corona. Am avut câteva cazuri, este adevărat că foarte puţine.

În timpul pandemiei am mai vorbit despre flurona, este adevărat că au fost cazuri extrem de rare pentru că circulaţia virusurilor gripale era mult limitată şi nu doar în România.

În prezent, ceea ce este diferit este faptul că, având practic alertă epidemică, fiind la un pas de epidemie, avem multe cazuri de gripă. Totodată, avem şi infecţii cu SARS-CoV-2 şi este de aşteptat ca în viitorul apropiat, fără să fie o explozie, să avem mai multe astfel de cazuri”, a declarat pentru News.ro medicul Adrian Marinescu.

Cum ne dăm seama dacă avem ”flurona”

În cazul „flurona”, simptomatologia este „mult mai zgomotoasă”, pentru că este o însumare a simptomelor de gripă și de COVID.

„În general, vorbim de o simptomatologie destul de clară, ca de gripă, şi care este accentuată, şi anume stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, senzaţia că am fost bătut pe care toţi o ştim dacă am trecut prin gripă, putem să avem şi simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale.

„Important este faptul că evoluţia poate să fie imprevizibilă“

Mult mai important este faptul că evoluţia poate să fie imprevizibilă sau mai bine spus riscul de a avea complicaţii creşte în momentul în care le am pe amândouă, mai ales la persoanele pe care le numim vulnerabile, cei care au o anumită vârstă, de peste 65 de ani, 70, mai ales dacă au şi boli cronice, persoanele supraponderale şi, de asemenea, o atenţie sporită ar trebui să fie pentru cei mici, până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii”, a explicat dr. Marinescu.

Medicul recomandă testarea cu testele rapide care se găsesc în farmacii

Medicul recomandă testarea cu testele rapide care se găsesc în farmacii. Dacă dubla infecţie se confirmă, este necesar un control de specialitate şi eventual tratament în spital, spune el. Tratamentul se aplică pentru ambele infecţii prezente, fiind vorba despre două antivirale – unul pentru gripă, unul pentru COVID, dar şi despre alte tratamente precum corticoterapia.

„Aş spune totuşi că trebuie să vedem partea plină a paharului. Nu este un capăt de ţară, nu demonstrează nimic deocamdată nici pentru virusurile gripale, nici pentru SARS-CoV-2, că avem o virulenţă sporită, mă refer la ele luate separat. În al doilea rând, este vorba despre o perioadă scurtă, lumea trebuie să înţeleagă că vorbim de câteva săptămâni de maximă intensitate.

Foarte probabil că din finalul lunii ianuarie vom ajunge la un trend descendent în ceea ce priveşte gripa. Şi atunci lucrurile clar se vor aşeza, deşi vom avea probabil şi în martie cazuri, dar vor fi rare”, a adăugat dr. Adrian Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS