6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTot mai mulți părinți refuză să își vaccineze copiii cu vaccinurile obișnuite

Tot mai mulți părinți refuză să își vaccineze copiii cu vaccinurile obișnuite

Din ce în ce mai mulţi părinți refuză să-şi vaccineze copiii cu vaccinurile obişnuite, scrie alephnews.ro. Experţii Institutului Naţional de Sănătate Publică au observat în ultimele luni o scădere importantă a numărului de copii vaccinaţi cu vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare.

Fenomenul de scădere a acoperirii vaccinale nu este nou, el fiind observat de peste zece ani în România, susţin specialiştii. Totuşi, în ultima perioadă, refuzul de către părinți are legătură în special cu pandemia COVID şi cu discuţiile din jurul acesteia.

„Probabil că emoţiile acumulate de părinți în legatură cu impactul pandemiei COVID-19, multitudinea de ştiri false sau alarmiste, vocile unor indivizi fără pregătire medicală, dar cu o agendă bine pusă la punct, canalele media cu o vădită înclinare spre senzaţional şi false conflicte s-au extins şi asupra percepţiei părinţilor în ce priveşte vaccinarea uzuală a copiilor”, a explicat medicul Mihai Craiu, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

„Vaccinurile sunt extrem de bine studiate şi au o eficacitate remarcabilă în prevenţia bolilor posibil mortale”

Expertul mai spune că vaccinurile obişnuite, care sunt administrate copiilor mici, în toate ţările din lume, „sunt extrem de bine studiate şi au o eficacitate remarcabilă în prevenţia bolilor posibil mortale”. Din ce în ce mai mulți părinți refuză să facă copiilor vaccinurile obişnuite.

„Înainte de a refuza un vaccin din PNV discutaţi, în linişte, cu medicul dumneavoastră. Cereţi, ca părinți, şi o a doua opinie, în cazul în care aveţi întrebări încă nelămurite. Chiar dacă nu puteţi lua o decizie, la momentul consultului medical, nu este o ruşine sau un act blamabil. E normal să existe emoţii… Dar ar fi bine să vă sfătuiţi despre aceste emoţii cu un alt medic sau profesionist în sănătate, nu cu dr. Google… Rujeola poate să ucidă, tetanosul poate produce deces, difteria poate fi mortală… Gândiţi-vă bine înaintea unui refuz”, este sfatul medicului Mihai Craiu.

Vaccinarea copiilor se face în cabinetele medicilor de familie, dar este din ce mai des refuzată de către părinți.

Citește și: Ministerul Afacerilor Externe recomandă ferm cetățenilor români evitarea călătoriilor în Ucraina

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS