13.7 C
Craiova
luni, 5 iunie, 2023
Știri de ultima orăSanatateLa ce riscuri te expui dacă urmezi o dietă bogată în proteine

La ce riscuri te expui dacă urmezi o dietă bogată în proteine

Excesul de proteine, specific dietei Atkins, Zone, Paleo sau ketogenice, poate avea consecinţe nefaste asupra sănătăţii tale, mai ales dacă urmezi un astfel de regim pe termen lung.

Proteinele sunt foarte importante în regimul alimentar, deoarece ajută la dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii musculaturii. În plus, sporesc senzaţia de saţietate şi sprijină metabolismul, aspecte esenţiale în curele de slăbire. Cu toate acestea, excesul de proteine ar putea face mai mult rău decât bine.

Care este doza zilnică recomandată de proteine

Specialiştii recomandă să nu exagerăm cu proteinele şi să ne limităm la doza zilnică recomandată, adică minimum 10%, maximum 35% din caloriile zilnice consumate.

Cantitatea zilnică de proteine recomandată este de 46 de grame pentru femei şi 56 de grame pentru bărbaţi. Totodată, puteţi calcula care este cantitatea de care aveţi nevoie în functie de greutatea dumneavoastră corporală. Majoritatea adulţilor au nevoie de 0.8 grame per kilogram de greutate corporală. De asemenea, persoanele care fac exerciţii fizice cu greutăţi cel puţin o oră zilnic pot avea nevoie de 1,2-1,7 grame de proteine per kilogram. Consumul de mai mult de 2 grame per kilogram de greutate corporală, în fiecare zi, este considerat excesiv.

Consumul excesiv de proteine poate avea consecinţe nefaste asupra sănătăţii

Consumul excesiv de proteine, fie că sunt de origine animală, vegetală sau ambele, poate avea consecinţe nefaste asupra sănătăţii tale, mai ales dacă urmezi un astfel de regim pe termen lung. Dietele care promovează consumul crescut de proteine ar putea avea succes, dar asta doar pe termen scurt, conform csid.ro.

Excesul de proteine este depozitat, de regulă, sub formă de grăsime în corp

Excesul de proteine este depozitat, de regulă, sub formă de grăsime în corp, în timp ce aminoacizii sunt excretaţi, ceea ce duce, treptat, la creştere în greutate. Un studiu a arătat că îngrăşarea este deseori asociată cu dietele în care carbohidraţii sunt înlocuiţi cu proteine.

Favorizează respiraţia urât mirositoare

Excesul de proteine poate duce la cetoză, un proces metabolic prin care corpul trece de la consumul de zahăr, la consumul de grăsime, pentru a produce energie, fenomen care sporeşte producţia unor substanţe chimice care favorizează respiraţia urât mirositoare. Periajul dentar şi folosirea aţei dentare nu sunt de ajuns pentru a elimina acest disconfort. Creşterea consumului de apă, guma de mestecat şi spălatul mai des pe dinţi pot, în schimb, să amelioreze mirosul neplăcut al gurii.

Ar putea creşte riscul de constipaţie sau, din contră, de diaree

Dietele bogate în proteine şi sărace în carbohidraţi şi fibre ar putea creşte riscul de constipaţie sau, din contră, de diaree. Persoanele care consumă multe produse lactate, carne de pui, de porc sau peşte constată frecvent că au tulburări gastrointestinale.

Se recomandă consumul a minimum 2 litri pe apă zilnic

Pentru a evita constipaţia şi diareea, se recomandă consumul a minimum 2 litri pe apă zilnic, evitarea prăjelilor şi a băuturilor care conţin cafeină şi includerea fibrelor în regimul alimentar (fructe, legume proaspete, cereale integrale).

Consumul excesiv de proteine ar putea agrava afecţiuni preexistente ale rinichilor

Consumul excesiv de proteine ar putea agrava afecţiuni preexistente ale rinichilor, din cauza efortului intens pe care aceste organe trebuie să îl depună pentru a filtra toxinele şi azotul produs de aminoacizi. Un studiu a arătat că persoanele obeze care urmaseră timp de 2 ani o cură de slăbire bogată în proteine, dar săracă în carbohidraţi au prezentat valori enzimatice îngrijorătoare în comparaţie cu persoanele care urmaseră o dietă săracă în grăsimi.

Care sunt cele mai bune surse de proteine

Este foarte important să consumi proteine de bună calitate şi în cantităţile recomandate. Surse sănătoase de proteine sunt carnea de pui, curcan, vită organică, peştele sălbatic, ouăle bio, lactatele naturale, fructele şi legumele proaspete şi cerealele integrale.

Aşadar, pentru a slăbi şi a-ţi menţine sănătatea, consumă cu moderaţie câte puţin din toate şi fă cât mai multă mişcare!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS