19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConcursul de manager al SCJU Craiova, în aer. Ministerul Sănătăţii menţine haosul

Concursul de manager al SCJU Craiova, în aer. Ministerul Sănătăţii menţine haosul

Ping-pong politic cu funcţia de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova. Pe 3 ianuarie, Ministerul Sănătăţii, prin ministrul Alexandru Rafila, l-a numit pe Eugen Georgescu ca manager interimar. Incredibil este faptul că, în luna decembrie a fost organizat concursul pentru funcţia de manager, care a fost anulat peste noapte, înainte de ultima probă. Aşadar, managamentul SCJU este luat în bătaie de joc de Ministerul Sănătăţii.

Autosabotaj cu iz politic

Ministerul Sănătăţii a avizat organizarea concursului pentru funcţia de manager al SCJU Craiova, dar tot această instituţie a sabotat concursul, chiar înainte de ultima probă. În seara de dinaintea probei interviului, ministrul Sănătăţii a semnat un ordin de numire a noi membri în Consiliul de Administraţie, persoane ce făceau parte din comisia de concurs. Preşedintele comisiei de concurs, Carmen Bogheanu, a declarat că a primit ordinul de schimbare la ora 8:30, marţi dimineaţă, cu o oră şi jumătate înainte de ultima probă din concurs. Aşadar, membrii fostei comisii s-au văzut în situaţia în care nu se mai puteau prezenta la concurs pentru a evalua singurul candidat, Laurenţiu Ivanovici.

Această schimbare, nemotivată în vreun fel de Ministerul Sănătăţii, nu poate duce cu gândul la altceva decât la anumite jocuri politice.

Ivanovici: „Concursul ar trebui continuat“

Laurenţiu Ivanovici, care era manager interimar din mai 2020, a fost singurul candidat care a participat la concursul de manager al SCJU. După ce dosarul i-a fost admis, pe 14 decembrie 2021 ar fi trebuit să susţină interviul. Însă, Ministerul Sănătăţii a schimbat cărţile în ultimul moment. Nici până acum Ivanovici nu a primit nicio explicaţie legată de motivul întreruperii concursului. De asemenea, nu se ştie dacă acesta va fi anulat sau reluat.

„Concursul ar trebui continuat, la un moment dat, din punctul meu de vedere. Dar, din câte ştiu, atât vechea componenţă a Consiliului de Administraţie (CA), cât şi noua componenţă au solicitat Ministerului Sănătăţii un punct de vedere privitor la această situaţie. Vechea componenţă a CA a fost înştiinţată despre faptul că nu mai face parte din consiliu cu o seară înainte de concurs.

A doua zi dimineaţa, când avea loc proba de interviu pentru prezentarea planului de afaceri eu nu am mai avut cu cine să susţin. Preşedinta Consiliului de Administraţie nu mai avea calitatea de preşedinte al comisiei de concurs şi nici secretarul. Automat, nu s-a mai putut susţine proba. Noua formulă a Consiliului Administrativ s-a întrunit în aceeaşi zi a concursului, dar abia la ora 13.00, adică după ce interviul trebuia să aibă loc. Noii membri ai CA au primit înştiinţarea chiar în dimineaţa respectivă“, a declarat Laurenţiu Ivanovici.

Ministerul Sănătăţii, nicio explicaţie legată de suspendarea concursului

Cum în toată perioada de după întreruperea concursului Ministerul Sănătăţii nu a venit cu o explicaţie referitoare la haosul pe care l-a creat la SCJU Craiova, ba chiar a numit un nou manager interimar, ne punem întrebarea: ce jocuri politice face ministerul?

Laurenţiu Ivanovici spune că încă aşteaptă o decizie şi că, în funcţie de aceasta, va hotărî dacă se adresează sau nu instanţei. „Nu am mers în instanţă până acum, o să mă mai gândesc ce fac cu privire la acest aspect. O să aştept să văd, în primul rând, ce decizie ia Ministerul Sănătăţii cu privire la acest concurs. Practic, el a rămas întrerupt, iar ministerul trebuie să ia o decizie în privinţa continuării concursului. Eu am avut funcţia de manager interimar până pe 31 decembrie 2021. Acum am revenit la vechiul loc de muncă, la Serviciul Managementul Calităţii“, a spus Ivanovici.

Pe 16 decembrie 2021 a venit la Craiova premierul României, Nicolae Ciucă. Gazeta de Sud i-a solicitat acestuia un punct de vedere referitor la situaţia întreruperii concursului de la SCJU. Acesta a spus că nu ştie despre ce este vorba, dar că se va interesa despre situaţie. Însă, nici până acum Guvernul nu a făcut vreo precizare publică în acest sens. Mai mult decât atât, niciun ales din Dolj, indiferent de partidul politic, nu a suflat o vorbă în legătură cu haosul de la SCJU Craiova.

În tot haosul, Eugen Georgescu a revenit

Pe de altă parte, funcţia de manager interimar i-a fost oferită, pe 3 ianuarie 2022, doctorului Eugen Georgescu. Acesta a mai fost numit manager interimar în octombrie 2018. Câteva luni mai târziu, în ianuarie 2019, a obţinut funcţia de director prin concurs. Apoi, în noiembrie, a fost demis în baza unei cereri de demisie falsă, aşa cum a susţinut chiar el.

Însă, ministerul l-a numit tot pe el director interimar, pentru ca în februarie 2020 să fie înlocuit cu Teodor Sas. Din luna mai 2020, a venit la conducerea SCJU Craiova, tot interimar, Laurenţiu Ivanovici. În urma scandalului cu demisia falsă, Eugen Georgescu a intentat proces Ministerului Sănătăţii, iar poliţia tot cercetează cazul. Practic, de doi ani încă nu se ştie dacă demisia a fost una falsă. Şi dacă a fost aşa, cine se face vinovat. După toată tevatura, Georgescu a revenit acum pe funcţia de manager interimar, iar concursul rămâne în aer.

Ce aşteaptă Ministerul?

Interesant este că, luna aceasta, este termen de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură dosarul demisiei false. „Am câştigat la Curtea de Apel Timişoasa procesul cu Ministerul Sănătăţii. Au făcut contestaţie şi acum avem termen la Înalta Curte pe 12 ianuarie, pe contecios administrativ. Eu am dat un concurs în anul 2019. Practic, în momentul acesta mai am cam trei ani şi ceva de mandat, după ce s-a întâmplat chestiunea cu demisia falsă. Eu aştept decizia Înaltei Curţi. Cred că până la finalizarea procesului nu ar trebui să se organizeze concurs“, a declarat Eugen Georgescu.

Întrebat dacă îşi dorea să fie numit ca manager interimar, Georgescu a ocolit răspunsul. „Noi ne desfăşurăm activitatea, ne facem treaba, este decizia ministerului. Nu sunt timpuri uşoare, cu această pandemie. Este un proces în desfăşurare şi îmi doresc să se facă dreptate. E şi un dosar în lucru, pe partea penală, dar nu vă pot da mai multe date“, a mai declarat noul manager interimar.
Mandatul de director interimar al lui Eugen Georgescu este valabil până pe 28 februarie. Acesta va avea un salariu de bază de 18.727 de lei. Rămâne de văzut dacă instanţa va decide ca el să îşi recapete funcţia de manager obţinută în 2019 şi pierdută din cauza demisiei semnate în fals.

GdS a solicitat Guvernului unui punct de vedere legat de organizarea concursului pentru funcţia de manager al SCJU Craiova, însă până la închiderea ediţiei nu am primit răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS