10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePsiholog Gabriela Ancuţa: Îndrumar pentru un An Nou mai fericit

Psiholog Gabriela Ancuţa: Îndrumar pentru un An Nou mai fericit

Începutul de an ne găsește, de obicei, cu planuri ambițioase și speranțe noi. Este privit ca un nou început. Deși simțim că nu avem timp pentru nimic, când se apropie un an nou, ne găsim răgaz să medităm puțin asupra a ce am trăit în ultimele luni și ce ne așteaptă în viitorul apropiat. Avem tendinţa de a planifica, de a ne stabili obiective. Gabriela Ancuţa, psiholog, ne sfătuieşte ca, în această perioadă, să ne luăm mai mult răgaz pentru noi şi să învăţăm să ne bucurăm mai mult de prezent.

GdS: Cum ar trebui să privim Noul An?

Gabriela Ancuţa: Sosirea noului an, privit ca un nou început, este despre bucurie, liniște, lucruri făcute în tihnă, despre a ne deconecta de la rutina zilnică și a ne conecta la emoții pozitive, recunoștință, bucurie, celebrarea propriei persoane și a tot ceea ce există frumos în viața noastră, despre a celebra viața și tot ceea ce ea ne oferă.
Anul Nou nu este despre cumpărături, presiune, comparație și competiție. Ar trebui să ne întoarcem către propria persoană, spre cei dragi nouă. Anul Nou ar trebui să fie despre lecții învățate, despre planuri, speranțe, despre a trăi aici și acum, despre a ne păstra un tonus psihic bun, a rămâne veseli și optimiști. Emoțiile sunt contagioase, haideți să răspândim bucurie în jurul nostru!

GdS: Sărbătoarea trecerii dintre ani reprezintă adesea un prilej pentru a face un bilanț al anului care a trecut și să ne propunem noi obiective pentru anul care urmează. Este acesta un lucru bun?

Gabriela Ancuţa: 8% dintre persoane au succes în atingerea obiectivelor pe care şi le propun. Unul dintre cele mai populare obiective pe care oamenii şi le stabilesc pentru noul an este să slăbească. Dintre cei care îşi propun acest lucru, 20% reușesc să își mențină greutatea pe termen lung. Ceea ce se întâmplă este că pe parcurs oamenii își pierd energia și motivația. Una dintre provocările cele mai mari atunci când ne propunem un obiectiv este păstrarea energiei și motivației optime până la atingerea țintei propuse. Există, însă, câteva soluții pentru a reuși să ne menținem focusul pe obiective un timp mai îndelungat.

GdS: De ce ajungem să renunţăm uşor la obiectivele noastre?

Gabriela Ancuţa: Printre factorii care ne determină să renunțăm la obiectivele noastre sunt așteptările prea mari (proiectăm în alții familii perfecte, sărbători perfecte, vieți perfecte), imaginea idealizată pe care o avem despre sărbători, căutarea bucuriei în exterior și nu în interior, presiunea socială care ne impune ca sărbătorile să fie într-un anume fel.
Sărbătorile, bucuria, nu sunt într-un anume fel, ci așa cum vrem noi să fie! Cu siguranță, căutând în interiorul nostru, vom găsi ceea ce înseamnă sărbătoarea pentru noi și cum alegem să primim un an nou. Stă în puterea fiecăruia să își poată planifica momente de bucurie mai mari sau mai mici. Dar trebuie să facem asta fără a ne compara cu alții și conştientizând că întotdeauna este loc și de mai bine și de mai rău.

GdS: Cum ar trebui să privim această perioadă?

Gabriela Ancuţa: În primul rând, ar trebui să învăţăm că lucrurile importante nu sunt cumpărăturile, cadourile, mâncarea, băutura. Bucuria autentică vine din relațiile noastre, din comunicare, din legăturile cu oamenii. Un început de an este un prilej bun să ne reapropiem de cineva pe care poate l-am neglijat, să privim relațiile și pe noi înșine dintr-o perspectivă îmbunătățită, să facem ceva drag sufletului nostru.

Psihologul oferă cititorilor GdS şi un „îndrumar” pentru un An Nou mai fericit.

  1. Să ne amintim reușitele, amintirile frumoase din anul trecut, să ne bucurăm, să fim recunoscători pentru ele și să ne mulțumim că le am putut trăi.
  2. Să trimitem un cuvânt de mulțumire tuturor celor care au avut un impact pozitiv asupra noastră.
  3. Să facem gesturi frumoase pentru cei care au nevoie!
  4. Să citim o carte pe care ne o doream, să vedem un film, să vorbim cu cineva drag
    cu care n-am mai vorbit de multă vreme.
  5. Să facem o plimbare. Activitatea fizică are efecte benefice asupra sănătății mentale, stimulează neurogeneza și crește încrederea în sine.
  6. Să mergem la patinoar, o combinație foarte placută a jocului cu activitatea fizică cu multiple beneficii: scade stresul, eliberăm serotonină, endorfine, dopamină, hormoni responsabili cu starea de bine a psihicului
  7. Să ne păstrăm simțul realității şi să nu punem presiune pe noi. Nimeni nu are o viață perfectă, nu planează fericirea asupra tuturor de sărbători. Dimpotrivă, în această perioadă a anului suntem mai sensibili, vulnerabili, mai triști (poate cineva drag nu mai este printre noi, sau a mai trecut încă un an și nu ne-am îndeplinit dorințele).
  8. Atenția noastră ar trebui canalizată către ceea ce putem face pentru a ne simți mai bine, și, de cele mai multe ori, trebuie doar să încercăm să vorbim cu persoane dragi nouă și lucrurile se pot aranja foarte frumos.
  9. Putem să pregătim întâlniri cu cei dragi în care să facem obiecte hand made pe care să ni le oferim, să gătim împreună, să jucăm jocuri de societate, să ne implicăm în cauze nobile.
  10. Să ascultăm muzică și de ce nu, să dansăm!
    An Nou cu bucurie și recunoștință pentru viață! La mulți ani!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS