24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateModerna a anunţat că doza „booster” oferă imunitate puternică față de varianta Omicron

Moderna a anunţat că doza „booster” oferă imunitate puternică față de varianta Omicron

Moderna a anunțat luni că a treia doză „booster” a vaccinului său anti-Covid duce la o creștere semnificativă a nivelului de anticorpi care pot opri varianta Omicron a coronavirusului, relatează The New York Times.

Vestea vine în contextul în care această nouă variantă a SARS-CoV-2 continuă să se răspândească rapid în jurul lumii, părând a eluda cu succes protecția imunitară oferită de trecerea prin boală și de primele două doze ale vaccinurilor anti-Covid.

Compania americană Johnson and Johnson a anunțat, la rândul ei, că vaccinul său anti-Covid administrat într-o singură doză nu produce o „neutralizare detectabilă” a variantei Omicron.

Cu toate acestea, primul studiu major realizat asupra variantei Omicron arată că primele două doze ale vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer oferă previne spitalizarea în 70% din cazuri în cazul contractării ei, chiar dacă protecția față de infectare a scăzut la 33%, față de peste 90% față de tulpina originală a SARS-CoV-2.

Însă vaccinarea cu doza booster a vaccinului Pfizer restaurează semnificativ efectele schemei inițiale, oferind o protecție de 70-75% împotriva formelor simptomatice de Covid-19.

Vaccinul său crește nivelul de anticorpi de aproximativ 37 de ori

Moderna, cealaltă companie care a dezvoltat un vaccin anti-Covid bazat pe noua tehnologie ARN mesager, a anunțat luni că vaccinul său crește nivelul de anticorpi de aproximativ 37 de ori dacă este administrat în doza redusă de 50 de micrograme.

Doza booster a vaccinului Moderna este administrată în doza redusă de 50 de micrograme și în România, măsura fiind luată la recomandarea Agenției Europene pentru Medicamente.

O doză întreagă de 100 de micrograme este și mai puternică, ducând la creșterea nivelului de anticorpi de 83 de ori comparativ cu nivelurile înainte de administrarea dozei booster.

Rezultatele se bazează pe teste efectuate în laborator

Rezultatele se bazează pe teste efectuate în laborator și nu reflectă întreaga protecție a organismului împotriva coronavirusului, neincluzând de exemplu imunitatea oferită de celulele T.

Moderna a anunțat că pregătește publicarea datelor pentru a fi evaluate inter pares (peer reviewed) de experți independenți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS