4.3 C
Craiova
duminică, 5 decembrie, 2021
Știri de ultima orăSanatateAlexandru Rafila explică intervenția OMS în România

Alexandru Rafila explică intervenția OMS în România

Fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat luni că expertul OMS va rămâne în țara noastră cel mai probabil două luni și va oferi asistență tehnică.

Responsabilitatea și implementarea programelor anti-COVID trebuie să fie făcute de statul asistat, scrie Mediafax. Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, dacă era atât de necesară intervenția OMS în România, iar fostul reprezentant al Organizației a explicat că situația din țară este „cea mai gravă din Europa”.

„E cea mai gravă din Europa (…). Gândiți-vă că Biroul Regional pentru Europa are 53 de state membre și în România situația este cea mai gravă din cele 53 de state membre. Avem cea mai mică acoperire vaccinală probabil dintre statele membre și probabil numărul cel mai mare de cazuri și mortalitatea cea mai mare (…). Demersul este unul prin care se acordă asistență tehnică statelor membre.

Acest lucru este normal să se întâmple, dar sugestiile Organizației, fie că discutăm de campania de vaccinare, fie că discutăm de modul în care trebuie gestionată pandemia în acest moment, sunt orientative, sunt autoritățile naționale responsabile să ia deciziile. Nu poate să ia Organizația în numele unei țări membre. Nu se întâmplă niciodată așa. Dânșii spun punctul de vedere din perspectiva sănătății publice, ajută cu experți pe diferite domenii, pentru că această campanie de vaccinare, mai ales în România, trebuie abordată și din punct de vedere sociologic, antropologic, cultural”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3. Prezența unui expert al OMS în România nu este „ceva nefiresc”, însă indiferent de sfaturile pe care le va „nu pot să substituie acțiunea, decizia și implicarea autorităților naționale”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

O pastilă contra COVID ar putea fi disponibilă în...

Prima pastilă administrată pe cale orală împotriva Covid-19 ar...

ȘTIRI GdS