21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimele doze de vaccin antigripal au ajuns în Dolj

Primele doze de vaccin antigripal au ajuns în Dolj

Primele doze de vaccin antigripal au ajuns în județul Dolj joi, 14 octombrie, și vor fi utilizate pentru vaccinarea copiilor.

„Am primit 13.000 de doze, care vor fi utilizate, conform instrucțiunilor Ministerului Sănătății, pentru copiii din listele medicilor de familie și pentru copiii instituționalizați”, a precizat pentru GdS dr. Iuliana Manea, directorul Direcției de Sănătate Publică Dolj.

În această primă etapă a campaniei de vaccinare din sezonul 2021-2022, Ministerul Sănătății a anunțat că vor fi distribuite către Direcțiile de Sănătate Publică și apoi către cabinetele medicilor de familie peste 300 de mii de doze. Următoarea tranșă va fi de 1 milion de doze de vaccin. Dacă va exista cerere, cantitatea poate crește până la aproape 2 milioane de doze, precizează Ministerul.

Citește și: Un pericol uitat. În spitale nu mai e loc și pentru gripă

Cu dozele distribuite de către Ministerul Sănătății, pot fi vaccinați gratuit, la medicul de familie sau în unitățile sanitare cu paturi, românii în vârstă de peste 65 de ani, bolnavii cronici, în special cei cu boli respiratorii și cardiovasculare, copiii și gravidele.

Vaccinul antigripal poate fi făcut simultan cu vaccinul împotriva Covid

Vaccinul împotriva Covid-19 poate fi administrat simultan cu alte vaccinuri, inclusiv cu cel gripal.

„Vaccinurile împotriva Covid-19 pot fi administrate simultan sau la orice interval de timp cu alt produs din Programul Național de Vaccinare (PNV) destinat copiilor și grupelor populaționale aflate la risc (vaccinarea antigripală, vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse vaccinale care dețin autorizație de punere pe piață în România”, a transmis Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat că vaccinurile anti-COVID și anti-gripal pot fi făcute chiar în aceeași zi, dar în brațe diferite.

Potrivit comitetului, administrarea vaccinurilor se poate realiza în condiții de siguranță atât persoanelor care au primit doza 1 și doza 2, cât și doza 3 de vaccin împotriva Covid-19.

Medicii au subliniat importanța vaccinării antigripale în acest sezon pentru a preveni o suprapunere de epidemii – Covid și gripă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS