10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCreștere substanțială a anticorpilor cu o a treia doză de Pfizer, după două doze de Coronavac

Creștere substanțială a anticorpilor cu o a treia doză de Pfizer, după două doze de Coronavac

O a treia doză cu vaccinul germano-american Pfizer-BioNTech după ce primele două doze au fost făcute cu vaccinul chinez Coronavac crește nivelul de anticorpi împotriva Covid-19 de 20 de ori, conform rezultatelor preliminare ale unui studiu efectuat în Uruguay, unde 24% din populație a fost vaccinată cu a treia doză, potrivit AFP.

De la începutul lunii martie, cercetătorii de la Institutul Pasteur de Montevideo și Universitatea Republicii (Udelar) desfășoară un proiect de cercetare pentru a studia evoluția nivelurilor de anticorpi împotriva SARS CoV-2 în funcție de vaccinuri și doze administrate.

Studiul, care implică peste 200 de voluntari, va dura doi ani și prevede examinări serologice regulate.

Un subgrup de 57 de persoane care a primit două doze de Coronavac, apoi o doză de Pfizer-BioNTech, a avut patru analize de sânge: una înainte de vaccinare, alta 18 zile și apoi la 80 de zile după a doua doză de Coronavac și una finală după a treia doză de Pfizer-BioNTech.

  • După primul test de sânge, niciunul dintre participanți nu a avut anticorpi specifici împotriva virusului.
  • După al doilea test, 100% dintre voluntari aveau anticorpi, dar la niveluri diferite.
  • După al treilea test, s-a observat o scădere generală a anticorpilor comparativ cu examinarea anterioară.
  • În cele din urmă, după a patra examinare, toți participanții au prezentat o creștere a nivelului de anticorpi în medie de 20 de ori mai mare decât rezultatele testului de sânge anterior.

Sergio Bianchi, cercetător la Institutul Pasteur, a subliniat la o conferință de presă că acestea au fost „rezultate preliminare” și că studiile vor continua să evalueze durata în care persistă anticorpii.

În această țară de 3,5 milioane de locuitori, 72% din populație este vaccinată conform protocolului complet Coronavac, Pfizer sau Astrazeneca, iar 24% au primit deja a treia doză de rapel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS