1.6 C
Craiova
joi, 28 octombrie, 2021
Știri de ultima orăSanatatePandemia a scăzut rata de diagnosticare a cancerului cu 40%

Pandemia a scăzut rata de diagnosticare a cancerului cu 40%

Contextul pandemic generat de coronavirus şi iminenţa valului al patrulea de infectări conduc la o subdiagnosticare a bolnavilor de cancer în România și în lume. În 2020, pandemia a determinat scăderea ratei de dignosticare a cancerului cu aproximativ 40%, potrivit celor mai recente statistici din domeniul sănătății, atrage atenţia Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Organizaţia a demarat o campanie de conştientizare sub genericul „O nouă realitate. Același cancer”.

Cancerul pulmonar, cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în România

Teama de a contacta COVID-19 în spitale și clinici poate descuraja pacienții să solicite asistență medicală pentru simptome nou apărute sau să se programeze la medicul specialist pentru controalele de rutină.

În România, cea mai frecventă cauză de deces prin cancer este reprezentată de cancerul pulmonar, care provoacă aproximativ 20% din totalul deceselor cauzate de această boală. Specialiștii atrag atenția că rata de supraviețuire la un an, în rândul pacienților cu diagnostic de cancer pulmonar, crește de la 15% în cazul descoperirii unui cancer metastazat, până la 80% dacă boala este descoperită în stadiu incipient.

Cancerul pulmonar se poate ascunde în spatele simptomelor Covid

Provocarea diagnosticării la timp a cancerului pulmonar este şi mai îngreunată de pandemie, pentru că infecţia cu noul coronavirus implică unele simptome care se suprapun simptomatologiei bolii oncologice.

„Lansăm această campanie deoarece în noua realitate, cancerul nu a dispărut, iar cancerul pulmonar se poate ascunde în spatele simptomelor Covid-19. Cancerul pulmonar este, de obicei, un inamic silențios, și trebuie depistat și investigat din timp. Accesul la diagnosticarea precoce, tratamentul și monitorizarea clinică a bolnavilor de cancer trebuie să fie și să rămână o prioritate, iar pentru noi, pacienţii, trebuie să fie o prioritate prezentarea la medic ori de câte ori avem simptome. O tuse inexplicabilă, o răgușeală nouă, faptul că răcim foarte des trebuie să ne ridice semne de întrebare. Diagnosticul precoce și prezentarea cât mai curând la medic cresc șansele de supraviețuire. Avem nevoie de un plan național de cancer, centrat pe nevoile pacienților, care să prioritizeze managementul integrat al cancerului”, a declarat dl. Cezar Irimia, Președinte FABC.

Subdiagnosticarea, acutizată de pandemie

Pandemia a dus la o subdiagnosticare şi mai mare a cazurilor de cancer, în condiţiile în care un diagnostic timpuriu este esenţial pentru creşterea şanselor de supravieţuire.

„Cancerul este o boală care depinde într-o mare măsură de diagnosticarea precoce. Alături de partenerii noștri, am inițiat campania < O nouă realitate. Același cancer > și ne dorim să-i ajutăm pe români să conștientizeze importanța controalelor medicale regulate și a prezentării la medic atunci când manifestă simptome ce pot fi asociate unor afecțiuni medicale”, a declarat Prof. Asoc. Abil. Dr. Dana Lucia Stănculeanu, Președinte Societatea Națională de Oncologie Medicală din România.

„Trăim o nouă realitate, însă cancerul bronho-pulmonar și consecințele sale au rămas aceleași, indiferent de locul în care ne aflăm. În România, această patologie era deja o boală subdiagnosticată, iar pandemia a afectat și mai mult rata de diagnosticare. Ne dorim ca românii să conștientizeze importanța diagnosticării precoce a cancerului pulmonar, pentru că șansele de supraviețuire cresc până la 80% dacă boala este descoperită în stadiu incipient”, a declarat Prof. Dr. Roxana Maria Nemeș Președinte, Societatea Română de Pneumologie.

Diagnosticul cancerului pulmonar este dificil de pus și, cel mai frecvent, este descoperit tardiv din cauza simptomatologiei nespecifice sau pre-existenței altor afecțiuni, precum infecțiile respiratorii sau afecțiunile cardiace. Astfel, cei mai multi pacienți sunt diagnosticați după ce boala s-a răspândit deja în corp, moment în care șansele de supraviețuire la un an scad considerabil.

Controalele de rutină nu trebuie neglijate

În contextul pandemiei, teama de a contracta COVID-19 în spitale și clinici îi descurajează pe pacienți atunci când vor să solicite asistență medicală în cazul în care prezintă simptome sau pentru programarea la controalele de rutină.

„Concetățenii noștri trebuie să înțeleagă faptul că pandemia de COVID-19 nu înseamnă dispariția celorlaltor afecțiuni. Acestea din urmă pot apărea în continuare și pot avea o evoluție galopantă, uneori. De aceea, prezentarea la controalele de rutină, în cabinetul medicului de familie, nu trebuie amânată în context pandemic. Teama de SARS-CoV-2 este firească, însă dacă ne lăsăm dominați de aceasta, putem ajunge să dezvoltăm boli grave, care, diagnosticate și tratate tardiv, pot afecta în mod semnificativ durata de viață”, a declarat Dr. Dina Mergeani, Președinte Societatea Națională de Medicina Familiei.
De asemenea, în perioada pandemiei, mulți pacienți diagnosticați cu cancer au întrerupt tratamentul din mai multe motive, precum întârzierea programărilor și concentrarea resurselor medicale în ultimul an pe reducerea riscului de răspândire a COVID-19.

Pentru mai multe informații, puteți accesa pagina http://cancerulnuasteapta.ro/

Campania de conștientizare „O nouă realitate. Același cancer” este inițiată de FABC (Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer), SNOMR (Societatea Națională de Oncologie Medicală din România), SRROM (Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală), SRR (Societatea Română de Radioterapie), SRP (Societatea Română de Pneumologie), SNMF (Societatea Națională de Medicina Familiei).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:02:24

Sucpi ia în batjocură certificatul verde. Poliţia, legată de...

Centrul Comercial Sucpi continuă să încalce legea şi ia...

ȘTIRI GdS