9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateObezitatea creşte riscul de cancer

Obezitatea creşte riscul de cancer

Este cunoscut faptul că obezitatea poate duce la diabet sau boli de inimă, dar excesul de greutate poate juca și un rol important în cancer. Un nou studiu a constatat că supraviețuitorii cancerului de sân care sunt supraponderali au un risc statistic semnificativ crescut de a dezvolta un al doilea cancer care nu este legat de cel anterior, notează 360medical.

Excesul de greutate este un factor de risc

Acest lucru se datorează factorilor de risc împărțiți între cele două tipuri de cancer – dintre care obezitatea este unul – precum și susceptibilității genetice și efectelor pe termen lung ale tratamentului pentru cancerul de sân, este concluzia unui studiu care a analizat datele de la aproape 6.500 de femei tratate la Kaiser Permanente din statul Colorado și Washington.
„Riscul este comparabil cu cel pe care l-am vedea pentru un cancer de sân inițial. Este doar o altă dovadă care ne arată cât de important este excesul de greutate”, a declarat Heather Spencer Feigelson, cercetător principal la Institutul Kaiser Permanente Colorado pentru Cercetări în Sănătate, din Aurora.

Femeile care au avut un cancer de sân invaziv au avut un risc mic, dar semnificativ mai mare pentru un al doilea cancer, deoarece indicele lor de masă corporală (IMC) a crescut, a constatat studiul. Această legătură a fost mai pronunțată atunci când analiza s-a concentrat asupra cancerelor legate de obezitate sau a două tipuri de cancer de sân, au spus cercetătorii.
,,Dintre cele 14 tipuri de cancer enumerate de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului ca fiind legate de obezitate, unele sunt frecvente, iar altele sunt mai greu de tratat”, a afirmat Feigelson.

13% din paciente au dezvoltat un al doilea cancer

822 dintre femei (aproape 13%) au dezvoltat un al doilea cancer după o urmărire medie de puțin peste șapte ani. Dintre acestea, aproape 62% au avut un cancer legat de obezitate și 40% au fost un al doilea cancer de sân. Din studiu a reieșit că cele 508 cazuri de cancer legate de obezitate au inclus 283 de cazuri de cancer de sân postmenopauză; 70 de cancer de colon / rect; 68 de cancer uterin; 21 de cancer ovarian; 23 de cancere pancreatice și 14 cancere de rinichi. Au existat mai puțin de 10 cazuri fiecare de tiroidă, esofag, vezică biliară, mielom multiplu, meningiom, ficat și cancer de stomac superior.
,,Deși excesul de greutate pare să crească riscul de cancer, dovezile că pierderea de kilograme și menținerea acestora la distanță reduc riscul sunt limitate, deoarece pierderea în greutate este dificilă”, a spus Feigelson.

Peste jumătate din cancerele la femei apar la persoanele obeze

Aproximativ 55% din toate cazurile de cancer la femei apar la cele care sunt supraponderale sau obeze. Societatea Americană a Cancerului a făcut recomandări despre nutriție, activitate fizică și greutate pentru prevenirea cancerului și pentru supraviețuitorii cancerului. Acestea includ încercarea de a atinge și menține o greutate sănătoasă.

Obezitatea e factor de risc pentru mai multe tipuri de cancer

Supraponderalitatea și obezitatea sunt factori de risc semnificativi pentru cel puțin 13 tipuri de cancer. 40% dintre cazurile de cancer diagnosticate în Statele Unite în 2014 au fost înregistrate la persoane cu greutate peste limita normală.
O meta-analiză publicată în British Journal of Medicine în februarie 2017 a evaluat asocierea dintre cancer și obezitate. 95 de studii au fost incluse și s-au identificat 11 tipuri de cancer puternic asociate cu obezitatea. Acestea aparțin în principal sferei gastro-intestinale (cancer de colon, rect, pancreas, gastric, de tract biliar, esofagian) sau sunt cancere asociate cu un profilul hormonal specific femeilor (endometrial, sân, ovar). De asemenea, au fost observate cazuri de cancer renal și al măduvei osoase.

Mai multe studii observaționale au arătat că o creștere în greutate de 5 kilograme la o vârstă fragedă este asociată cu un risc crescut de apariție a unui tip de cancer legat de obezitate.

Cum se explică asocierea dintre cancer și obezitate?

Celulele adipoase din organism produc hormoni și proteine, care sunt eliberate în sânge și transportate în diferite zone din corp, notează Raportul de Gardă. Aceste substanțe pot avea rol de mesageri chimici care declanșează mecanisme complexe implicate în transformarea malignă a anumitor celule. Majoritatea moleculelor care funcționează ca mediatori între obezitate și cancer nu provoacă mutații care determină transformarea unei celule, ci favorizează creșterea și proliferarea celulelor maligne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS