18.1 C
Craiova
marți, 28 septembrie, 2021
Știri de ultima orăSanatateRaed Arafat: Adeverinţa de vaccinare are o semnătură electronică prin care se pot face verificări

Raed Arafat: Adeverinţa de vaccinare are o semnătură electronică prin care se pot face verificări

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a explicat că adeverinţa de vaccinare are o semnătură electronică prin care se pot face verificări dacă persoana care prezintă acest document într-adevăr s-a vaccinat împotriva Covid-19. Momentan, această adeverinţă este folosită în scop medical, potrivit News.ro.

„Am întrebat colegii dacă are cod QR, dar, de fapt, are o semnătură electronică. Deci ea este verificabilă, asta e clar, şi am întrebat chiar colegii de la INSP şi au confirmat că această hârtie unde există un număr foarte lung acolo este ca şi o formă de semnătură electronică a acestei hârtii care arată clar cine, cum şi unde este vaccinat. Deci da, este verificabilă această adeverinţă”, a declarat Raed Arafat, luni seara.

Adeverinţa de vaccinare, folosită pentru a scuti persoana care o deţine să intre în carantină la intrarea în ţară

Secretarul de stat a adăugat că această adeverinţă de vaccinare este folosită pentru a scuti persoana care o deţine să intre în carantină la intrarea în ţară.

„Noi o folosim acum la îmbarcarea în avioane sau când intri în România să nu fii carantinat. Deci este un scop medical. Noi nu o folosim ca să intri la cinematograf, să te duci cu ea la restaurant şi aşa mai departe. Să nu ajungem la faza de a discrimina populaţia. Dar pe linie medicală, adeverinţa te scuteşte de carantină şi este un lucru normal. Aşa cum nu carantinăm persoanele care s-au îmbolnăvit în ultimele 90 de zile, dar nu în ultimele 14 zile, fără să fie vaccinate. Astea sunt nişte reguli medicale care să nu pună oamenii la eforturi nejustificate”, a declarat Arafat.

În unele cazuri, adeverinţa de vaccinare trebuie însoţită de un test negativ la Covid-19

Raed Arafat a mai precizat că, în unele cazuri, adeverinţa de vaccinare trebuie însoţită de un test negativ la Covid-19.

„Dacă ai certificat de vaccinare se poate cere testul, pentru că s-a dovedit că poţi fi purtător, poţi fi infectat, dar asimptomatic. Faptul că eşti vaccinat limitează şansa de a te infecta, dar nu o anulează. Testul s-a cerut uneori comun cu certificatul de vaccinare”, a declarat secretarul de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:01:05

(VIDEO) Femeie atacată de un motociclist, nervos că nu...

Șefa unei benzinării din nordul Londrei în vârstă de...

ȘTIRI GdS