13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCercetătorii israelieni au găsit o metodă de diagnosticare a cancerului prin analiză de sânge, fără biopsie

Cercetătorii israelieni au găsit o metodă de diagnosticare a cancerului prin analiză de sânge, fără biopsie

O echipă de cercetători israelieni a dezvoltat o metodă de diagnosticare precoce a unei game largi de afecţiuni printr-o simplă analiză de sânge. Anunţul a fost făcut joi de Universitatea Ebraică din Ierusalim (HUJI), citată de Xinhua.

Noul test a fost conceput pentru a înlocui biopsiile şi alte proceduri invazive pentru depistarea cancerelor, a bolilor cardiace şi hepatice, a inflamaţiilor şi a problemelor sistemului imunitar, a indicat HUJI, potrivit Agerpres.

În multe cazuri biopsia nu este eficientă

Pe lângă durerea asociată, în multe cazuri biopsia nu este eficientă deoarece nu poate ajunge întotdeauna la celula bolnavă. Uneori se efectuează doar într-un stadiu târziu al bolii.

Metodele existente de testare, bazate pe analiza segmentelor de ADN din sânge, pot diagnostica prezenţa unei boli. Nu pot identifica, în schimb, şi tipul, locaţia şi stadiul acesteia.

Cercetătorii de la HUJI au dezvoltat o metodă neinvazivă

În urma unui studiu publicat în revista Nature Biotechnology, cercetătorii de la HUJI au dezvoltat o metodă neinvazivă. Aceasta poate identifica tipul afecţiunii sau tumorii, localizarea sa şi stadiul bolii.

Metoda poate face totodată diferenţa între pacienţii care suferă de aceeaşi tumoare canceroasă. Asta poate conduce la aplicarea unor tratamente personalizate, adaptate pentru fiecare pacient.

Noua metodă identifică şi ţesutul celulelor şi genele care au fost active în aceste celule

Noua metodă nu doar examinează ADN-ul din sânge, provenind de la celulele moarte, dar identifică şi ţesutul celulelor şi genele care au fost active în aceste celule, notează Xinhua.

Deoarece metoda detectează simultan toate genele active din celulele moarte, ea poate diagnostica o gamă largă de procese şi de boli printr-un singur test.

”Acest test de sânge de rutină poate fi efectuat frecvent. Permite astfel medicilor să monitorizeze permanent progresia bolii”, au precizat cercetătorii. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS