-2 C
Craiova
luni, 8 martie, 2021
Știri de ultima oră Sanatate Andrei Baciu: România, peste media europeană în ceea ce priveşte campania de vaccinare anti-COVID

Andrei Baciu: România, peste media europeană în ceea ce priveşte campania de vaccinare anti-COVID

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a declarat joi că România este peste media europeană ca performanţă a campaniei de vaccinare anti-COVID-19, devansând ţări cu sisteme de sănătate mai performante.

„Dacă la începutul săptămânii au apărut informaţii cum că România se află pe un loc 18 la nivel global cu privire la numărul de doze de vaccin administrate şi pe locul şase în Europa şi astăzi ne menţinem pe poziţii înaintate, peste media europeană, ca performanţă a campaniei de vaccinare.

(…) Putem spune că am depăşit inclusiv ţări care au sisteme de sănătate mult mai performante, sisteme de sănătate cu o infrastructură mult mai eficientă, precum Franţa, Belgia. Din datele pe care le avem pentru data de 19 ianuarie, am impresia că suntem chiar în faţa Germaniei ca număr de doze administrate pe procent de populaţie”, a afirmat Baciu, potrivit Agerpres.

Situaţia, determinată de eforturile „susţinute” făcute de toţi cei implicaţi în campania de vaccinare

El a adăugat că această situaţie este determinată de eforturile „susţinute” făcute de toţi cei implicaţi în campania de vaccinare, în primul rând de personalul medical.

„Contrar condiţiilor preliminare care definesc sistemul de sănătate din România, care nu este neapărat cel mai performant la nivel european, dimpotrivă rapoartele Comisiei Europene la sfârşit de an ne prezintă România ca fiind codaşă în diverse clasamente care se uită la performanţa sistemului de sănătate, iată că, în această privinţă, (…) graţie eforturilor susţinute pe care le-au făcut cei implicaţi în organizarea campaniei de vaccinare şi, în primul rând, personalul medical implicat activ în procesul de vaccinare România este peste media europeană şi acesta este un semnal îmbucurător”, a spus Andrei Baciu.

România a depus „mari” eforturi ca să implementeze „cât mai eficient” campania de imunizare

Potrivit secretarului de stat, România a depus „mari” eforturi ca să demareze şi să implementeze „cât mai eficient” campania de imunizare, în funcţie de numărul de doze de vaccin care sosesc în ţară, conform distribuţiei făcute la nivelul Comisiei Europene.

Până marţi, 75% din personalul încadrat în prima etapă de vaccinare era deja imunizat

Până marţi, a precizat Baciu, 75% din personalul încadrat în prima etapă de vaccinare era deja imunizat. El a menţionat că se aşteaptă la sfârşitul lunii ianuarie proporţia să crească la peste 85%.

„Sperăm să ne putem atinge acest obiectiv pe care l-a declarat şi domnul premier Florin Cîţu de a putea să vaccinăm 10,4 milioane de persoane în luna septembrie”, a arătat Baciu.

El a informat că, potrivit previziunilor, până la finalul lunii martie, România va primi un total de 2,5 milioane de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech şi 400.000 de la Moderna.

„Numărul de doze va creşte de la săptămână la săptămână”

„Pentru început sunt doze limitate, însă numărul de doze va creşte de la săptămână la săptămână. (…) Aşteptăm şi veşti cu privire la celelalte tipuri de vaccinuri şi, pe măsură ce acestea vor primi autorizaţie, numărul acestora va creşte”, a explicat secretarul de stat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cehia cere ajutorul ţărilor vecine pentru spitalizarea pacienţilor COVID-19

Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, Cehia a...

ȘTIRI GdS

Doljul, în valul al treilea Covid

Cazurile de coronavirus sunt în creştere în Dolj în ultima perioadă, semnalând intrarea judeţului în valul al treilea al epidemiei de coronavirus. Şi internările...

Medicamentul anti-Covid strategic al Franței, oprit pe parcursul studiului...

Medicamentul anti-Covid strategic al Franței, Abivax, a fost oprit pe parcursul studiului clinic pentru „lipsa de eficacitate”.

Danemarca şi Austria recomandă administrarea vaccinului AstraZeneca şi la...

Autoritatea sanitară din Danemarca a declarat vineri că va recomanda inocularea cu vaccinul anti-Covid-19 produs de AstraZeneca pentru toate persoanele de peste 18 ani,...

Ce este tulpina sud-africană COVID-19

Varianta sud-africană de Covid-19 are denumirea științifică de B.1.351 sau 501Y.V2 și vineri a fost identificată pentru prima dată în România. Varianta B.1.351 a fost...

Prioritate la vaccinare pentru pacienții cu transplant

Comitetul de coordonare a vaccinării anti-COVID anunță că a emis o instrucțiune referitoare la prioritizarea vaccinării pacienților cu transplant sau aflați pe lista de...

Obezitatea, factor major de risc în decesele COVID-19

Majoritatea deceselor la nivel global provocate de COVID-19 s-au produs în ţări cu o rată ridicată a obezităţii, nivelurile de mortalitate din cauza coronavirusului...