-0.9 C
Craiova
marți, 19 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Sanatate 76% din pacienții Covid au simptome și la 6 luni de la infecție

76% din pacienții Covid au simptome și la 6 luni de la infecție

Mai mult de trei sferturi dintre pacienții cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ, la șase luni după ce au avut primele manifestări ale infecției cu noul coronavirus. Este concluzia unei cercetări care analizează efectele pe termen lung ale COVID-19 asupra persoanelor spitalizate în Wuhan, China.

Care este cel mai frecvent simptom remanent

Studiul relevă faptul că cel mai frecvent simptom care persistă este oboseala sau slăbiciunea musculară. 63% dintre pacienți au avut de-a face cu oboseală, notează autorii studiului.

26% dintre pacienți se confruntă cu dificultăți de somn, iar anxietatea sau depresia au fost raportate la 23% dintre pacienți.

76% dintre pacienți (1.265 / 1.655) au raportat cel puțin un simptom în curs.

Peste 1700 de persoane monitorizate

Rezultatele publicate recent în revista The Lancet provin dintr-un studiu care a inclus 1.733 de pacienți cu COVID-19 care au fost externați de la spitalul Jin Yin-tan din Wuhan, China, între 7 ianuarie și 29 mai 2020. Pacienții au avut o vârstă medie de 57 de ani. Vizitele de urmărire s-au făcut în perioada 16 iunie – 3 septembrie 2020, iar timpul mediu de urmărire a fost de 186 de zile.

Pacienții care au fost grav bolnavi și spitalizați aveau mai des funcțiile pulmonare afectate și anomalii detectate în imagistica toracică – care ar putea indica leziuni ale organelor – la șase luni de la debutul simptomului.

Nivelurile de anticorpi neutralizanți au scăzut la mai mult de jumătate (52,5%) după șase luni la 94 de pacienți al căror răspuns imun a fost testat, ridicând îngrijorări cu privire la posibilitatea de a fi re-infectați cu virusul.

Efectele pe termen lung ale Covid, sub lupa specialiștilor

Deocamdată, încă se cunosc prea puține lucruri despre efectele pe termen lung ale COVID-19 asupra sănătății, deoarece puține studii de urmărire au fost efectuate până acum. Cele care au fost efectuate au analizat doar un număr mic de cazuri pe o perioadă scurtă de urmărire (de obicei în jur de trei luni după externare).

„Deoarece COVID-19 este o boală atât de nouă, începem doar să înțelegem unele dintre efectele sale pe termen lung asupra pacienților. Analiza noastră indică faptul că majoritatea pacienților continuă să trăiască după părăsirea spitalului cu cel puțin unele dintre efectele provocate de coronavirus și evidențiază necesitatea îngrijirii post-externare, în special în cazul celor care suferă de infecții severe. Munca noastră subliniază, de asemenea, importanța efectuării unor studii mai lungi de urmărire pe populații mai mari pentru a înțelege spectrul complet de efecte pe care COVID-19 le poate avea asupra oamenilor”, a declarat profesorul Bin Cao, de la Centrul Național de Medicină Respiratorie de la Universitatea Medicală din Beijing.

Funcția renală, afectată post infecție

Toți pacienții au fost intervievați față în față folosind chestionare pentru a-și evalua simptomele și calitatea vieții. De asemenea, au fost supuși unor examinări fizice, teste de laborator și un test de mers pe jos de șase minute pentru a evalua nivelul de rezistență al pacienților. 390 de pacienți au efectuat teste suplimentare, inclusiv o evaluare a funcției lor pulmonare.

Pacienții cu o formă mai severă a bolii s-au comportat mai prost la testul de mers pe jos de șase minute (care măsoară distanța parcursă în șase minute), 29% dintre cei care aveau scara de severitate a bolii de 5-6 mergând mai puțin decât limita inferioară a intervalului normal, comparativ cu 24 % pentru cei la care scara de severitate era 3.

Autorii studiului au constatat, de asemenea, că unii pacienți au continuat să dezvolte probleme renale după externare. Pe lângă plămâni, se știe că COVID-19 afectează și alte organe, inclusiv rinichiul. Testele de laborator au arătat că  în cazul a 13% (107/822) dintre pacienții a căror funcție renală era normală în timp ce se aflau în spital li s-a redus funcția renală în urma monitorizării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Medici din Wuhan susțin că li s-a cerut să...

Medici chinezi din Wuhan filmați sub acoperire au declarat...

ȘTIRI GdS

Vaccinul Pfizer ar opri transmiterea coronavirusului. Nivelul de anticorpi,...

Autorii unui studiu israelian spun că este puțin probabil ca cei care primesc vaccinul Pfizer contra Covid-19 să transmită coronavirusul altora, potrivit publicației britanice Telegraph.Participanții...

Raed Arafat spune că imunitatea după vaccinare durează până...

Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, spune că imunitatea după vaccinare durează până la opt luni cel puțin. Acest lucru este demonstrat deja...

Vaccinul anti Covid în timpul sarcinii și alăptării. Recomandat...

Este recomandată imunizarea femeilor însărcinate și a mamelor care alăptează cu vaccinul anti Covid? Specialiștii sunt rezervați. Studiile clinice nu au inclus până acum...

Dr. Ovidiu Vîlceanu: A crescut consumul excesiv de antiinflamatoare,...

Unul dintre numeroasele efecte colaterale ale apariției noului coronavirus este creșterea cazurilor de automedicație. Pe fondul isteriei mondiale cauzate de virusul necunoscut, foarte multe...

Gheorghiță: Cei programați la vaccinare să vină cu buletinul,...

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că persoanele care vin la vaccinarea anti-Covid trebuie să aibă la ei cartea de...

STS: Pot apărea întreruperi de scurtă durată în accesarea...

Fluxul de corelare a datelor dintre Registrul Electronic Naţional pentru Vaccinări (RENV) şi platforma de vaccinare a înregistrat în această dimineaţa intermitenţe. În prezent se desfăşoară...