0.6 C
Craiova
marți, 7 februarie, 2023
Știri de ultima orăSanatateMăsurile din asistenţa medicală instituite în contextul pandemiei SARS-COV-2 se menţin până la 31 martie

Măsurile din asistenţa medicală instituite în contextul pandemiei SARS-COV-2 se menţin până la 31 martie

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a precizat luni că măsurile privind asistenţa medicală instituite în contextul pandemiei SARS-COV-2 se menţin până la 31 martie, potrivit unui comunicat remis presei.

„Se menţine excepţia de utilizare a cardului pentru validarea serviciilor medicale acordate la distanţă, până la data de 31 martie 2021. Toate celelalte servicii medicale vor fi validate cu cardul de sănătate”, afirmă CNAS, conform Agerpres.

Consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi în ambulatoriul de specialitate clinic pot fi acordate şi la distanţă

Potrivit sursei citate, consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi în ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped, pot fi acordate şi la distanţă, utilizând orice mijloace de comunicare.

Consultaţiile la medicul specialist din ambulatoriu se acordă fără a fi necesar biletul de trimitere

Totodată, consultaţiile la medicul specialist din ambulatoriu se acordă fără a fi necesar biletul de trimitere.

„În urma consultaţiilor acordate la distanţă, medicul de familie / medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripţiile medicale; documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică. Medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile”, susţine CNAS.

CNAS afirmă că, pentru situaţiile care necesită prezentarea de documente casei de asigurări de sănătate de către asigurat, cât şi pentru transmiterea documentelor necesare asiguraţilor de la casele de asigurări de sănătate, se pot utiliza mijloace electronice de comunicare.

Documentele care își mențin valabilitatea până la data de 31 martie 2021

Îşi menţin valabilitatea până la data de 31 martie 2021 următoarele documente, a căror valabilitate expiră până la această dată:

biletele de trimitere pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare;

biletele de trimitere pentru specialităţi paraclinice;

recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive – ce se depun / se transmit la casa de asigurări de sănătate;

deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive;

deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigaţiei PET-CT.

„Medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienţii cronici inclusiv medicamentele restricţionate din Lista de medicamente compensate şi gratuite care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, cu menţiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice şi a unor formulare specifice (medicamente notate cu (**)1, (**)1 Alfa şi (**) Beta în Lista de medicamente compensate şi gratuite) este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale”, se arată în comunicat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS