4 C
Craiova
vineri, 23 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Medicament nou aprobat pentru dermatita atopică

Medicament nou aprobat pentru dermatita atopică

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat aprobarea extensiei indicației terapeutice pentru medicamentul Olumiant ( substanța activă baricitinib), pentru tratarea formelor moderate până la severe ale dermatitei atopice la pacienții adulți eligibili pentru terapie sistemică.

Medicamentul baricitinib este deja autorizat în Uniunea Europeană pentru tratarea formelor moderate până la severe ale artritei reumatoide active, o boală care provoacă inflamația articulațiilor.
Dermatita atopică (cunoscută și sub denumirea de eczemă, erupție cutanată pruriginoasă și de culoare roșie) este o boală cronică inflamatorie a pielii, care apare cel mai frecvent la copii, dar și la adulți. În timp ce, la copii, aceasta se rezolvă spontan în majoritatea cazurilor, boala poate fi persistentă sau poate debuta la maturitate.

Până la 7% dintre europeni au dermatită atopică

În Europa, până la 7% dintre adulți prezintă dermatită atopică, proporția adulților cu formă moderată până la severă de boală fiind de aproximativ 30%. Unul din patru adulți cu această boală raportează apariția sa la vârsta adultă.
Dermatita atopică provoacă leziuni cutanate, prurit (mâncărimi), dureri la nivelul pielii, tulburări de somn și este frecvent asociată cu apariția altor afecțiuni atopice, precum astmul și rinita alergică (febra fânului). Boala poate provoca grataj (scărpinat) greu de controlat, apariția de inflamații și infecții ale pielii, tulburări funcționale și mentale precum și la anxietate și depresie.

Formele ușoare de boală se tratează în general cu agenți emolienți (de hidratare) și corticosteroizi topici (creme utilizate pentru reducerea inflamației și roșeții pielii în timpul erupției) și/sau inhibitori topici de calcineurină.
Cu toate acestea, pacienții cu formă moderată până la severă de dermatită atopică necesită terapii suplimentare care să permită controlul inflamației pielii și atenuarea simptomelor celor mai neplăcute. Opțiunile de tratament sistemic sunt limitate, noi modalități de tratament fiind încă necesare.

Tratament pentru formele medii şi severe

Medicamentul Olumiant este primul medicament pentru tratarea dermatitei atopice moderate și severe care se poate administra pe cale orală.
Recomandarea formulată de comisia pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA cu privire la medicamentul Olumiant se bazează în principal pe evaluarea datelor reieșite din trei studii clinice. Printre infecțiile raportate în cadrul tratamentului cu medicamentul Olumiant este herpes simplex (o infecție virală care provoacă leziuni), ceea ce este în general, în concordanță cu ceea ce se cunoaște deja din administrarea acestui medicament în tratamentul artritei reumatoide.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Seară plină de goluri în Liga Europa. Leverkeusen şi...

Seară nebună în Liga Europa. Nu mai...

ȘTIRI GdS

Dr. Băltăreţu, Premium Estetic Dental: „Îngrijirea dinţilor costă când...

Stomatologia nu trebuie să însemne frică, anxietate sau bani mulţi. Deşi facem adesea aceste asocieri cu vizita la dentist, lucrurile pot sta...

Pentru a atrage medici în secțiile ATI, Guvernul propune...

Guvernul discută, joi, în primă lectură, o ordonanță de urgență pentru atragerea de medici în spitale în actualul context epidemiologic. Astfel, medicii...

Nelu Tătaru: Susținem ca anul viitor personalul din spitale...

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii, a declarat astăzi că susţine ca în 2021 întregul personal din spitalele publice să fie remunerat după aceeaşi...

Cum funcționează vaccinul AstraZeneca și cum respectă instrucțiunile genetice

Vaccinul anti-covid-19 al AstraZeneca respectă cu precizie instrucțiunile genetice programate de dezvoltatorii săi pentru a provoca un răspuns imun puternic, potrivit unei...

Românii, reticenţi în privința vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2

Românii se numără printre popoarele cele mai reticente în privința vaccinurilor împotriva virusului SARS-CoV-2. Potrivit unui sondaj realizat de Ipsos în 28...

Imunitatea după infectarea cu Covid-19 poate ține șapte luni,...

Imunitatea dată de infectarea cu Covid-19 poate ține şapte luni, spun experții Organizației Mondiale a Sănătății, scrie digi24. Oamenii...