1.7 C
Craiova
vineri, 27 ianuarie, 2023
Știri de ultima orăSanatateRomânia, printre ţările din UE codaşe la vaccinarea vârstnicilor împotriva gripei

România, printre ţările din UE codaşe la vaccinarea vârstnicilor împotriva gripei

Datele publicate astăzi de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că cea mai scăzută rată de vaccinare din UE împotriva gripei în rândul persoanelor de 65 de ani şi peste s-a înregistrat în 2018 în Letonia, Estonia, Slovacia, Slovenia, Lituania şi România, faţă de o medie de aproximativ 41% la nivelul Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

Iarna este perioada în care multe persoane se îmbolnăvesc de gripă. Pentru unii, este o experienţă neplăcută, care durează una sau două săptămâni. Pentru alţii, cum ar fi persoanele de 65 de ani sau peste ori cei cu boli cronice, efectele pot fi mult mai grave. Vaccinarea împotriva gripei este una dintre cele mai eficiente metode de a obţine protecţie împotriva virusului. În statele membre UE sunt în vigoare diverse politici pentru a face vaccinurile mai accesibile populaţiei.

În rândul statelor membre ale UE există diferenţe semnificative în privinţa ratei de vaccinare împotriva gripei

În 2018, în rândul celor 23 de state membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, există diferenţe semnificative în privinţa ratei de vaccinare împotriva gripei: aproape şapte din zece persoane de 65 de ani şi peste (69%) erau vaccinate în Irlanda. Rate uşor mai reduse se înregistrau în Olanda (63%), Portugalia (61%, date din 2017) şi Belgia (59%).

Letonia, Estonia, Slovacia, ţările cu cele mai scăzute rate de vaccinare împotriva gripei

Cele mai scăzute rate de vaccinare împotriva gripei se înregistrau în 2018 în Letonia (7,7%), Estonia (10,2%), Slovacia (12,5%), Slovenia (12,9%), Lituania (14,8%) şi România (20,8%).

Se estimează că proporţia populaţiei UE de 65 de ani sau peste, care este vaccinată împotriva gripei, a scăzut de la 50% în 2011 la 41% în 2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS