20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCE a semnat cu AstraZeneca un contract pentru achiziţia unui potenţial vaccin împotriva COVID-19

CE a semnat cu AstraZeneca un contract pentru achiziţia unui potenţial vaccin împotriva COVID-19

Comisia Europeană (CE) a anunţat joi semnarea unui contract cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca pentru achiziţia a 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19, aflat în prezent în fază experimentală. Contractul a fost semnat în numele statelor membre ale UE, a anunţat executivul comunitar, relatează Reuters.

În luna august s-a semnat un preacord de achiziţie. Acesta este primul contract semnat de UE pentru cumpărarea unui potenţial vaccin împotriva noului coronavirus. Contractul prevede şi opţiunea cumpărării a 100 de milioane de doze suplimentare.

Statele membre ale UE „pot despăgubi producătorul (AstraZeneca) în anumite condiţii“ pentru a compensa „riscul ridicat“ al procesului de dezvoltare a vaccinului, mai prevede documentul semnat. Purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene nu au oferit joi, la conferinţa de presă zilnică, detalii despre aceste condiţii.

Dozele achiziţionate vor fi distribuite proporţional statelor membre ale UE, în funcţie de populaţia fiecăreia

Dacă vaccinul se va dovedi a fi eficace şi sigur, dozele achiziţionate în baza acestui contract vor fi distribuite proporţional statelor membre ale UE în funcţie de populaţia fiecăreia.

Vaccinul experimental a dat rezultate „promiţătoare“ în prima fază a testelor

Vaccinul experimental dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford este în faza a II-a din trei a testelor clinice. Acesta a dat rezultate „promiţătoare“ în prima fază a testelor.

CE a mai încheiat preacorduri de achiziţie a unor vaccinuri împotriva COVID-19 cu companiile farmaceutice Sanofi, Johnson&Johnson, Curevac şi Moderna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS