17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCând este contraindicat ceaiul de tei

Când este contraindicat ceaiul de tei

Ceaiul de tei este unul dintre cele mai populare remedii naturale din țara noastră. Apelăm adesea la această licoare pentru efectul calmant, pentru probleme digestive sau în caz de răceală. În vremurile îndepărtate, teiul era considerat un arbore sacru şi se socotea a fi un păcat de moarte dacă cineva îndrăznea să îl taie.
Pentru că este sezonul florilor de tei, este bine să știm totuși că, pe lângă numeroasele beneficii pe care ceaiul de tei ni le poate aduce, există și câteva situații în care consumul său nu este indicat.

Evitați să le dați ceai bebelușilor

Multe mame sunt tentate să le dea ceai bebelușilor pentru calmarea colicilor. Dar ceaiurile consumate de copiii mai mici de şase luni pot avea efecte neplăcute. Ele împiedică absorbţia fierului în organism, iar ceaiurile îndulcite cu zahăr sau cele instant îi pot crea celui mic dureri de stomac şi o stare de agitaţie. De asemenea, ceaiul poate deshidrata bebeluşul, deoarece, consumat în cantităţi mari pentru vârsta lui, ceaiul îi poate suprasolicita rinichii.

Nici gravidele nu ar trebui să consume ceai de tei

Printre persoanele care nu trebuie să consume ceai se numără gravidele (în special în ultimul trimestru de sarcină, pentru că substanţele din tei subţiază sângele şi creşte riscul de hemoragie postpartum), pacienţii cu anemie (împiedică absorbţia de fier), cardiacii (poate accelera ritmul cardiac) şi şoferii (teiul poate produce ameţeală şi stare de somnolenţă).

Una-două cani de ceai de tei băute seara ne pot scăpa de insomnie, însă trei-patru căni vor acționa ca un tonic pentru sistemul nervos, având efectul opus.
De asemenea, ceaiul de tei este interzis persoanelor care urmează tratamente medicamentoase, deoarece multe dintre substanţele din compoziția lui pot interacționa cu pastilele.

Când poate deveni toxic ceaiul de tei

Este important să acordați atenție și preparării ceaiului. Floarea de tei, mărunţită bine, se infuzează pentru nu mai mult de patru minute. Nu se fierbe! Când apa prinde o culoare roşie-maronie intensă, nu se mai bea, pentru că ceaiul este toxic. În plus, ceaiul trebuie consumat într-un interval de timp cât mai scurt. În cazul în care vă gândiți să îl lăsați peste noapte, pentru a-l consuma a doua zi, renunțați la idee. Efectele sale benefice vor disparea.

Nu afectează libidoul

Contrar mitului conform căruia ceaiul de tei ar fi asociat impotenței, specialiștii spun că acesta nu afectează libidoul și potența. Medicii precizează că are un oarecare efect sedativ și poate provoca somnolență, dar nu are nicio legatură cu scăderea apetitului sexual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS