27.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 iulie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Cazul deceselor după cezariană la SJU: Se ia în calcul o culpă medicală

Cazul deceselor după cezariană la SJU: Se ia în calcul o culpă medicală

După ce o asistentă medicală din Bumbești Jiu, în vârstă de 27 ani, și nou-născutul acesteia au decedat în operație de cezariană la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova, familia a depus plângere la Direcția de Sănătate Publică (DSP) și la Colegiul Medicilor. Poliția face cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. În plus, managerul SJU Craiova, Teodor Sas, a declarat pentru GdS că a fost sesizat și Consiliul Etic din spital.

Familia învinovățește ginecologul

Familia asistentei medicale care a murit la spital după ce a născut, la câteva ore după bebelușul său, învinovățește medicul ginecolog. Managerul spitalului spune că s-a întâlnit cu soțul și fratele femeii și aceștia i-au povestit ce s-a întâmplat. „Familia culpabilizează medicul ginecolog. Am discutat cu soțul și fratele asistentei despre toate căile legale pe care le pot parcurge. Au tot sprijinul nostru pentru a afla dreptatea. Mi-au povestit ce s-a întâmplat, i-am rugat să ne facă și un punct de vedere scris pe care îl vom înainta Consiliului Etic.”

Medicul ar putea să nu mai opereze

Dacă imediat după cele întâmplate nu se știa clar dacă situația va fi analizată și din perspectiva unei culpe medicale, Teodor Sas confirmă acum că se ia în calcul și această ipoteză. „Este luată în calcul culpa medicală și se analizează situația”, a precizat directorul spitalului pentru GdS. Acesta spune că s-a pus în discuție facă medicul în cauză va mai putea opera sau nu până la soluționarea anchetei, dar acest lucru încă nu s-a decis. „Vedem ce se constată, Medicina Legală a dat toate datele Poliției”, adaugă Sas.

Plângeri la DSP și Colegiul Medicilor

Conform necropsiei, se pare că decesul bebelușului ar fi survenit în urma unei hemoragii pulmonare. Tot o hemoragie a fost și cauza morții mamei, care a fost reoperată după cezariană și a decedat câteva ore mai târziu la secția de terapie intensivă.
Managerul spitalului spune că familia a înaintat plângeri către Colegiul Medicilor și DSP Dolj. În urmă anchetei și a rezultatelor necropsiei, Teodor Sas spunea că urmează să vadă ce măsuri trebuie luate la nivelul spitalului și dacă vor fi sesizate Colegiul Medicilor și Consiliul Etic al unității medicale. Ieri (marți – n.r.), Sas a menționat că a fost sesizat și Consiliul Etic. Așadar, cazul este investigat și ca un posibil malpraxis.

DSP: anchetă a Comisiei de Malpraxis

În cadrul DSP, sesizarea va ajunge la o comisie de malpraxis, explică Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt DSP Dolj. „Avem o comisie care anchetează decesele materne și ale nou-născuților. Dar comisia adună documentele și analizează cazul în momentul în care dispune de rezultatele de la anatomo-patologie. Totul durează cel puțin trei luni. Noi vom analiza decesul matern în momentul în care vom avea toate aceste documente. Procedura are loc prin comisia de malpraxis. Noi am informat Ministerul că s-a produs un deces, este atribuția noastră, așteptăm toate datele, dar va dura.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Orban, revoltat după amânarea legii carantinei: „Nu înțeleg de...

Premierul Ludovic Orban s-a declarat revoltat și...

ȘTIRI GdS

Orban, revoltat după amânarea legii carantinei: „Nu înțeleg de...

Premierul Ludovic Orban s-a declarat revoltat și indignat după amânarea unei decizii în senat pe legea carantinei și izolării. El a comentat...

Este oficial: Simona Halep și-a anunțat prezența la turneul...

Zilele trecute se vehicula că Simona Halep va participa anul acesta la Palermo, la primul turneu oficial de după pandemie. Astăzi, acest...

Coronavirus: Nou record în România – aproape 700 de...

Alte 698 de noi cazuri de infectare cu coronavirus s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în România, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la...

O mie de saci cu peturi, scoși din lacul...

Peste o mie de peturi și alte deșeuri au fost scoși sâmbătă din lacul de acumulare de la Vădeni, din Târgu-Jiu.

Senatul amână legea privind carantina și izolarea

Senatorii amână o decizie în privința proiectului de lege privind carantina și izolarea, inițiat de guvern și adoptat cu modificări de deputați....

O femeie din Craiova, la un pas de moarte

Un bărbat de 76 de ani a murit după ce a fost lovit cu mașina de un tanar de 19 ani, din...