24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCNAS arată cum se acordă serviciile medicale în stare de urgență

CNAS arată cum se acordă serviciile medicale în stare de urgență

Casa Națională de Asigurari de Sănătate(CNAS) a transmis, joi, printr-un comunicat, precizări cu privire la acordarea serviciilor medicale pe perioada stării de urgență conform noilor reglementări.

„Miercuri au intrat în vigoare normele de aplicare ale HG 140/2018, prin care este reglementat modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgență (Ordinul comun MS/CNAS nr. 539/437/31.03.2020), precum și Normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative (Ordinul CNAS nr. 438/31.03.2020)“, se arată în comunicat.

Pacienții cu afecțiuni oncologice vor beneficia de medicamentele specifice

Astfel, pe perioada stării de urgență, pacienții cu afecțiuni oncologice vor beneficia de medicamentele specifice care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis (forme farmaceutice orale, subcutane sau intramusculare) în baza prescripțiilor medicale eliberate de medicii specialiști sau medicii de familie din județul de domiciliu.

Medicul curant care a asigurat asistența medicală și tratamentele până în prezent va transmite pacientului o scrisoare medicală, prin mijloace electronice de comunicare și, după caz, confirmarea formularului specific din PIAS, în baza cărora vor fi prescrise în continuare tratamentele necesare.

Ce conține ordinul 437/2020

Ordinul 437/2020 conține și procedura de acordare a tratamentelor fără interferon pentru pacienții cu hepatita C. Reglementările sunt valabile pentru medicamentele care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis.

Pacienții înscriși în programele naționale de sănătate necesită supraveghere medicală

În cazul tratamentelor eliberate prin farmaciile cu circuit închis, pentru pacienții înscriși în programele naționale de sănătate, acestea necesită supraveghere medicală de specialitate și condiții speciale de transport.

Pentru administrarea acestor tratamente, pacienții se vor adresa unităților sanitare din apropiere, care își desfășoară activitatea în această perioadă.

În acest sens, casele teritoriale de asigurări de sănătate vor afișa pe prima pagină a site-urilor proprii lista unităților medicale, cu specialitățile pentru care pacienții cu afecțiuni cronice se pot adresa pe perioada stării de urgență.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS