10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum să te speli pe mâini dacă suferi de psoriazis sau eczeme

Cum să te speli pe mâini dacă suferi de psoriazis sau eczeme

Pentru a combate răspândirea virusului COVID-19 ni se recomandă să ne spălăm pe mâini frecvent şi corespunzător. Cu toate astea, spălatul în exces poate agrava probleme ale pielii precum eczemele sau psoriazis.


Coronavirusul a ajuns pe fiecare continent al globului, excepţie făcând Antarctica. Pentru că încă este un virus nou pentru oamenii de ştiinţă, cercetătorii încă sunt în căutarea metodelor de prevenţie, tratare şi vindecare a bolii. Instituţii precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor au propus un set de recomandări, iar în capul listei se clasează banalul gest de a ne spăla pe mâini cu apă şi săpun sau de a folosi gelurile dezinfectante.


Bolile de piele şi spălatul pe mâini


Spălatul pe mâini este, în prezent, cel mai puternic mod prin care putem încetini răspândirea virusului. Pentru persoanele care se confruntă cu piele uscată sau anumite afecţiuni dermatologice precum eczeme sau psoriazis, spălatul pe mâini în exces poate înrăutăţi starea actuală. Spălatul pe mâini în exces afectează chiar şi persoanele care au o piele sănătoasă şi se pot confrunta cu piele uscată sau chiar crăpături, pentru că în urma acestui proces se îndepărtează bariera protectoare a pielii care poate duce astfel la riscul de infecţie. În plus, săpunurile sau gelurile dezinfectante pot irita pielea, în special în spaţiile dintre degete, devenind astfel uscată, roşie sau să prezinte mâncărimi.

Ce produse se pot folosi

Pentru a evita toate acestea, ideal este ca după fiecare spălare să folosim o cremă hrănitoare, dar nu înainte de a ne usca foarte bine mâinile din două motive: pentru că germenii se pot transfera mai uşor între mâinile umede şi pentru că apa are un efect natural de uscare a pielii, reducând astfel uleiurile pe care aceasta le elimină.

„Spălarea frecventă a mâinilor minimum 20 de secunde, urmată de aplicarea dezinfectantului (indiferent de consistenţa acestuia), ar putea determina apariţia unor eczeme. Prin utilizarea frecventă a agenţilor de curăţare şi dezinfectare, filmul hidrolipidic poate fi distrus. În acest caz, se vor folosi produse de curăţare, respectiv dezinfectanţi, apoi se vor folosi produse emoliente, în vederea refacerii funcţiei de barieră a pielii, prin creşterea retenţiei de apă în stratul cornos. Se pot folosi produse ce conţin acid hialuronic, uree în concentraţie mai mică de 10%, colagen, alcoolici graşi, lanolină, glicerină, vitamina E“, spune dr. Andreea Nechita, medic rezident dermatologie la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

În cazul treburilor casnice sau a altor activităţi precum spălatul vaselor, folosirea produselor de curăţenie, spălatul pe cap, ideal este să folosiţi mănuşi de latex pentru a evita contactul cu apa în exces şi pentru a proteja pielea sensibilă sau care prezintă anumite afecţiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS