20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaCancerul mamar ar putea fi depistat printr-o analiză de sânge

Cancerul mamar ar putea fi depistat printr-o analiză de sânge

Un test de sânge ar putea ajuta la detectarea cancerului mamar cu cinci ani înainte de apariţia simptomelor. Metoda, aflată în fază de cercetare, ar implica mai puţine costuri şi ar fi şi noninvazivă, faţă de tradiţionala mamografie.

Testul ţinteşte anticorpi care pot semnala cancerul

Cercetătorii care studiază eficienţa acestei investigaţii au pornit de la ipoteza că, acolo unde cancerul este prezent, produce antigeni, adică anumite substanţe care induc un răspuns imunitar.

Sistemul imunitar încearcă să contracareze aceste substanţe prin producţia de anticorpi. Astfel, echipa a început să dezvolte un test care să poată detecta aceşti „autoanticorpi“ din sânge, indicând în acest mod prezenţa unui cancer.

Specialiştii au reuşit să detecteze cancerul cu o acurateţe rezonabilă, prin identificarea acestor autoanticorpi. Rezultatele studiului au fost prezentate în acest an la Conferinţa Institutului Naţional de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.

Metoda ar putea fi disponibilă în câţiva ani

Un test de sânge pentru detectarea în stadii incipiente a cancerului mamar ar însemna un progres extraordinar în lumea medicinei şi ar fi de folos cu precădere în ţările mai puţin dezvoltate, pentru că ar presupune costuri mai mici.

Echipa care conduce studiul crede că, dacă cercetarea ar obţine finanţarea necesară pentru a fi dusă la capăt în viitorul apropiat, testul ar putea deveni disponibil pentru publicul larg în următorii patru – cinci ani.

Teste asemănătoare se află în fază de dezvoltare şi pentru alte tipuri de cancer, precum cancer pulmonar, pancreatic, cancer de ficat sau cancer colorectal.


Cancerul la sân este cel mai întâlnit cancer în rândul femeilor, iar în România, rata mortalităţii este mult mai mare decât la nivel mondial, deoarece 60% din cancerele de sân sunt diagnosticate prea târziu, în stadiile III şi IV. Comparativ, în alte state europene, 80% din cazuri sunt diagnosticate în stadiul incipient.

Depistarea precoce a unei leziuni de glandă mamară poate oferi şansa unei vindecări complete. De aceea, reuşita unei metode atât de accesibile precum un banal test de sânge ar putea schimba modul în care ne raportăm la unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer din lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS