6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDeclarație halucinantă a purtătorului de cuvânt al CNAS: Oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistemul informatic

Declarație halucinantă a purtătorului de cuvânt al CNAS: Oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistemul informatic

Declarație cinică făcută de purtătorul de cuvânt al CNAS, miercuri, în cea de-a 17-a zi în care sistemul informatic din sănătate nu a funcționat. Daniel Osmanovici, purtătorul de cuvânt al instituției, a declarat, pentru RFI, că „oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem“, scrie Hotnews. „Medicii nu pot să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate. În caz contrar, aceştia riscă să achite contravaloarea lor din buzunar. În aceste condiții, pacienții care nu reprezintă urgențe ajung să fie trimiși acasă.

Daniel Osmanovici este fost jurnalist la Antena 1. În urmă cu un an, a devenit purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Pacienții reclamă că „numai bolnavii în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie, care oricum riscă să plătească din buzunar operațiunile pe care le fac fără a le putea valida în sistem”.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este, potrivit ministrului Sănătății, responsabilă pentru funcționarea sistemului informatic. Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a promis, la RFI, că „mâine (astăzi n.r.), 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului”.

Daniel Osmanovici a mai spus însă că „Oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem.”

Medicii de familie, revoltaţi

Sistemului național care gestionează funcționarea cardurilor de sănătate a fost blocat şi miercuri, 17 iulie, pentru a 17-a zi consecutiv. Medicii de familie spun că el este complet blocat de la 1 iulie. Asta în timp ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate susține că problemele ar fi început pe 5 iulie.

Medicii de familie acuză faptul că „din cauza nefuncţionării sistemului nu putem raporta serviciile efectuate în iunie, nu putem primi deconturile pentru serviciile medicale raportate (cine a apucat să raporteze). Deci, nu putem factura, prin urmare nu putem primi contravaloarea acestora. Ca urmare, nu vom avea cum să facem la timp plata utilităților și taxelor pentru salariile angajaților.”

„Face CNAS un protocol de agreement cu ANAF sa ne absolve de penalitățile de intarziere!? Sau mai bine nu, dacă își unesc forțele softurile astea doua, ne dam foc la valize…”, spune Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Pe data de 12 iunie, medicii de familie semnau o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătateş. În aceasta semnalau faptul că sistemul informatic este „în colaps total”.

Medicii de familie au acordat nota 0,33 sistemului informatic. Aceştia au afirmat că „disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul“. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie trebuie validate în termen de maximum 72 de ore. Însă, au fost situații în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat, adunat, 2-3 ore.”

Sistemul informatic al CNAS a costat peste 87 de milioane de lei

Sistemul Cardului National de Asigurări Sociale de Sănătate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei fără (TVA). Acesta fost implementat de HP Romania și Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO Romania, amintește Societatea Națională de Medicina Familiei. Contractul a fost atribuit în luna aprilie 2012.

„Contractul de servicii privind implementarea prescripției electronice (SIPE), in valoare de peste 36,2 milioane lei fără TVA, a fost atribuit în 2012 către HP România. În 31 martie 2017 s-au mai cheltuit 7,6 milioane de lei, fără TVA, pe un contract în care SIVECO se angaja să asigure mentenanța și suportul tehnic pentru softul care integrează toate informațiile la nivelul Casei, sistem dezvoltat tot de SIVECO odată cu SIUI”, se arăta în scrisoarea deschisă a medicilor de familie.

Reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei au spus că „până în acest moment nicio persoană și nicio instituție nu au fost făcute responsabile pentru modul ineficient în care au fost cheltuiți banii publici în acest proiect”.

SursaHotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS