12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAntioxidanții, ideali vara

Antioxidanții, ideali vara

Vitaminele, mineralele și nutrienții din fructele și legumele de sezon reprezintă un combustibil extrem de necesar organismului. Menținerea unei alimentații echilibrate, din care să nu lipsească antioxidanții, este alegerea perfectă pentru finalul de primăvară și pregătirea pentru întâmpinarea anotimpului cald. Surse importante de antioxidanți pot fi chiar și unele băuturi preparate din ingrediente naturale, așa cum este cazul berii.

Datorită conținutului de malț și hamei, berea consumată moderat (330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați) poate fi considerată inclusiv o sursă de antioxidanți. Totodată, drojdia asigură proteine și aminoacizi esențiali, precum și numeroase vitamine și minerale, notează doctorulzilei.ro. Efectul antioxidant al berii a fost confirmat și de un studiu realizat în România sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, conform căruia un consum moderat poate stimula puterea antioxidantă a organismului și nu influențează greutatea corporală. Compușii antioxidanți ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, fiind foarte solubili în alcoolul pe care berea îl conține și se absorb mult mai repede în organism.
Totodată, consumată în cantități moderate, berea are un conținut caloric redus, un pahar de 250 ml având doar 105 kcal. Fiind o băutură slab alcoolizată, berea poate fi inclusă în dieta unei persoane care dorește să își mențină silueta, mai ales la început de vară.
Cu un conținut de peste 90% apă, berea fără alcool poate reprezenta și o foarte bună sursă de hidratare a organismului, deoarece, pe lângă apă, conține carbohidrați și sodiu, elemente importante mai ales pentru recuperare după efort fizic.

Morcovul conține unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali

Fiind una dintre cele mai consumate și mai populare legume, morcovul este denumit și alimentul minune, deoarece conține un adevărat cocktail de vitamine (vitamina A, vitamine din grupul B și vitamina C), minerale (calciu, magneziu și potasiu) și fibre. Sursă nutrițională importantă pentru funcționarea optimă a organismului, morcovul contribuie și la menținerea siluetei, atât de râvnită înainte de începutul verii, ca urmare a conținutului său extrem de mic de calorii. O cantitate de 100 de grame de morcovi conține doar 41 de calorii.
Betacarotenul, antioxidantul minune din morcov, este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Mai mult decât atât, conținutul de antioxidanți din morcov poate contribui la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

Căpșunele și cireșele – conținut scăzut de calorii

Surse bogate în fibre, antioxidanți și vitamine, căpșunele și cireșele sunt fructele preferate ale acestei perioade, care pot fi incluse cu succes în alimentația zilnică, având beneficii numeroase pentru organism. Căpșunele sunt extrem de bogate în antioxidanți, astfel că sunt aliate de nădejde pentru fortifierea sistemului imunitar.
Numărul redus de calorii (150 g de căpșune conțin doar 40 de calorii), dar și conținutul de 90% apă recomandă căpșunele ca sursă de răcorire și hidratare atunci când temperaturile de afară sunt ridicate. Mai mult, 100 de grame de căpșune asigură aproape întregul nostru necesar zilnic de vitamina C, unul dintre cei mai eficienți nutrienți, cu efect antioxidant și antiinflamator.
O singură cană de cireșe conține peste 4.000 de antioxidanți, aceștia având rolul de a scădea colesterolul rău și de a îmbunătăți circulația sanguină. Antioxidanții și nutrienții din componența cireșelor contribuie la detoxifierea organismului și la o imunitate crescută. Cireșele au un număr redus de calorii, aproximativ 50 de calorii la 100 de grame și un conținut ridicat de apă de 75%, iar datorită vitaminei A din compoziție, conțin de 20 de ori mai mult betacaroten decât căpșunele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS