10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedici noi la Clinica de Cardiologie Intervenţională

Medici noi la Clinica de Cardiologie Intervenţională

Clinica de Cardiologie Intervențională din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova şi-a completat echipa cu încă trei medici. Aceştia vor asigura de la domiciliu permanenţa pentru pacienţii care suferă un infarct coronarian şi au nevoie de montarea de stenturi. Deşi s-a rezolvat problema angajărilor, Clinica de Cardiologie Intervențională nu va putea funcţiona încă în regim de urgenţă întrucât conducerea SJU Craiova face demersuri pentru a obţine toate materialele sanitare de care este nevoie.

Inaugurată în urmă cu un an pentru a salva vieţile pacienţilor cu infarct coronarian acut, Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, construită în curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, îşi completează, în această perioadă, echipa medicală. Deşi a beneficiat de investiţii masive din partea Consiliului Judeţean Dolj, Centrul de Cardiologie nu putea asigura o linie de gardă din cauza numărului insuficient de medici. În aceste condiţii, cazurile de urgență erau trimise pentru intervenții chirurgicale la București și Timișoara. În clinică s-a făcut o singură intervenție medicală de urgență, în cazul lui Florin Busuioc. Lucrurile sunt pe cale să se schimbe însă, după ce au fost angajaţi trei medici specialişti, care vor asigura permanenţa pentru partea de Cardiologie Intervențională. „Până acum nu se asigura permanenţa pentru Cardiologie Intervenţională pentru că nu aveam personal. Acum avem, după ce au mai venit trei medici, în afară de doctorul Paul Trașcă. Unul dintre medicii nou-veniţi este doctorul Eugen Țiereanu, care a terminat rezidenţiatul şi a ocupat prin concurs un post în cadrul clinicii. Concursurile s-au finalizat în urmă cu aproximativ două săptămâni“, a spus Eugen Georgescu, managerul SJU Craiova.
Nu există zi în care la UPU Craiova să nu ajungă pacienți care suferă un infarct. Lunar, aproximativ 30 de persoane ar avea nevoie de ajutorul medicilor de la Clinica de Cardiologie Intervențională. În curând, aceştia vor fi chemaţi de acasă pentru a salva vieţile pacienţilor cu infarct coronarian acut. „Vom organiza chemări la domiciliu pentru medicii de pe Cardiologie Intervenţională. Practic, în cazul unui pacient cu infarct coronarian acut, medicul va veni de acasă şi va intra în sala de operaţii. În al doilea rând, vom face la Ministerul Sănătăţii o solicitare prin care vom cere, prin excepţie, gardă la domiciliu. Ca şi număr de infarcte coronariene acute la care trebuie instalat un stent, cum a fost cazul actorului Florin Busuioc, sunt în jur de 30 de cazuri pe lună şi nu se justifică o gardă permanentă, fiind deja o gardă pe Clinica de Cardiologie, ci trebuie doar ca aceşti medici să vină de acasă“, a adăugat Georgescu.

Ce înseamnă gardă la domiciliu?

Asigurarea rezolvării unor situații deosebite, care reclamă maximă urgență în asistența medicală din unitățile sanitare cu paturi, se poate face și prin chemarea medicilor de la domiciliu, atât din unitatea sanitară unde sunt încadrați, cât și din alte unități sanitare, potrivit Regulamentului 870/2004, cu completările şi modificările ulterioare. Totodată, continuitatea asistenței medicale se poate asigura și prin garda la domiciliu. Aceasta se organizează pe specialități dacă în secțiile sau compartimentele cu paturi, precum și în ambulatoriul integrat al spitalului sunt încadrați cel puțin doi medici în specialitatea respectivă. În garda la domiciliu, pe specialități, pot fi cooptați și medici care nu sunt angajați în unitatea respectivă, dar care sunt confirmați prin ordin al ministrului sănătății în specialitatea stabilită pentru garda la domiciliu. Medicul care asigură garda la domiciliu în acest interval are obligația de a răspunde la solicitările primite din partea medicului coordonator de gardă și de a se prezenta la unitatea sanitară în maximum 20 de minute.
Medicii care sunt nominalizați să asigure asistența medicală de urgență, prin chemări de la domiciliu, sunt salarizați pentru perioada în care asigură garda la domiciliu cu 40% din tariful orar aferent salariului de bază pentru numărul de ore în care asigură garda la domiciliu, potrivit Legii 153/2017.
Angajări se vor mai face însă la Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, reprezentanţii SJU susţinând că vor fi scoase la concurs şi posturi pentru asistente şi personal auxiliar. Eugen Georgescu susţine că, deocamdată, trebuie suplimentat şi stocul de materiale consumabile necesare tratării tuturor pacienţilor. Conducerea SJU Craiova va face un anunţ oficial în momentul în care Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară va putea fi la dispoziţia pacienţilor non stop.
Cât priveşte partea de Chirurgie Cardiovasculară, managerul Eugen Georgescu a menționat că şi aceasta este în aşteptare, aici urmând să fie aduşi medici de la Târgu Mureş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS