20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum scapi de insomnie

Cum scapi de insomnie

Insomnia reprezintă existenţa unor dificultăţi de adormire, atunci când îţi ia mai mult de 45 de minute ca să adormi. Există însă şi alte tulburări ale somnului, înrudite între ele: treziri frecvente şi imposibilitatea de a adormi la loc, trezirea dimineaţa devreme şi senzaţia de oboseală după o noapte de somn.

Insomnia poate fi tratată și cu alimente și plante, nu numai cu medicamente. Alimente contra insomniei sunt considerate cele bogate în melatonină, triptofan, magneziu sau uleiuri volatile. Plantele care ajută la tratarea insomniei pot fi valeriana, floarea pasiunii, mușețelul, nucșoara, lavanda, feniculul.

Alimente care conțin melatonină

Melatonina, un hormon produs de glanda pineală în creier, ajută la reglarea ciclului de veghe și somn, cunoscut sub numele de ritm circadian. Ritmul circadian al organismului, care este un „ceas“ de 24 de ore, joacă un rol critic în determinarea momentului în care adormim și în care ne trezim. Nucile și cireșele proaspete sau uscate sunt o sursă bună de melatonină. De asemenea, porumbul și cartofii conțin și ele melatonină, dar în cantități mai mici.

Alimentele bogate în magneziu și anumite vitamine ne ajută să avem un somn bun

Magneziul facilitează relaxarea musculară, ajutându-ne să dormim. Atunci când organismul nu are suficient magneziu, se instalează anxietatea și tulburările de somn. De asemenea, pot apărea și senzații neplăcute la picioare, cunoscute ca sindromul picioarelor neliniștite, care vă pot afecta abilitatea de a adormi. Alimentele bogate în magneziu sunt leguminoasele, cerealele integrale, nucile braziliene, migdalele, nucile caju, semințele de dovleac sau de pin și nucile negre. Cerealele cu tărâțe, ovăzul, bananele, ciocolata, algele marine și ierburile aromate ca busuiocul, tarhonul, măghiranul și mărarul sunt și ele surse bune de magneziu.
Vitamina B6 și magneziul ajută la transformarea triptofanului în serotonină. Vitamina B6 ajută la producerea în creier a unor substanțe chimice suplimentare ce reglează somnul și starea de spirit, între care melatonia și dopamina. Bananele și cartofii sunt surse bune de vitamină B6 și magneziu. Uneori, persoanele depresive au o deficiență de acid folic și de vitamina B12. Acidul folic de regăsește abundent în linte și sparanghel, iar vitamina B12 poate fi găsită în pește, fructe de mare și carne slabă de pasăre.

Alimentele care provoacă insomnie

Condimente. Deşi mirodeniile aduc multe beneficii corpului uman, consumul lor la ore târzii poate fi periculos. Studiile au descoperit că alimentele condimentate provoacă deranjare la stomac, menţinându-ne în alertă în timpul nopţii.

Alimentele bogate în zahăr şi carbohidraţi

Dulciurile precum tortul de ciocolată, prăjiturile şi alte deserturi de acest gen pot cauza o creştere a nivelului de zahăr din sânge şi o desincronizare a nivelurilor de energie. Astfel, consumul înainte de culcare a alimentelor dulci şi bogate în carbohidraţi contribuie la formarea modelelor de somn neregulat.

Mâncărurile grase

Alimentele grase şi grele vor face stomacul să funcţioneze mai mult, atunci când sunt consumate înainte de culcare. Pizza, o mâncare des aleasă pentru cină, are un nivel mare de aciditate din cauza sucului de tomate şi poate provoca arsuri la stomac.

Alcoolul

Consumul e alcool ar trebui să fie limitat la un singur pahar pe zi, pentru femei, şi la două pahare pe zi, pentru bărbaţi, spun specialiştii de la American Heart Association. Un consum mai mare de atât poate afecta calitatea somnului determinându-ne să ne trezim de mai multe ori de-a lungul nopţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS